Rusia şi China iau în considerare posibilitatea de a amplasa o centrală nucleară pe Lună începând din 2033-2035, a declarat marţi Iuri Borisov, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, lucru care, potrivit acestuia, ar putea permite într-o zi construirea de aşezări pe satelitul natural al Pământului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Borisov, fost ministru adjunct al apărării, a declarat că Rusia şi China au lucrat împreună la un program lunar, iar Moscova poate contribui cu expertiza sa în domeniul "energiei nucleare spaţiale".

"Astăzi, luăm în considerare în mod serios un proiect - undeva la cumpăna anilor 2033-2035 - pentru a livra şi instala o unitate de energie pe suprafaţa lunară împreună cu colegii noştri chinezi", a declarat Borisov.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Panourile solare nu ar fi capabile să furnizeze suficientă energie electrică pentru a alimenta viitoarele aşezări lunare, a spus el, în timp ce energia nucleară ar putea.

"Aceasta este o provocare foarte serioasă, pentru că ar trebui să se facă în mod automat, fără prezenţa oamenilor", a spus el despre acest posibil plan.

Borisov a vorbit, de asemenea, despre planurile ruseşti de a construi o navă spaţială cargo cu propulsie nucleară. El a spus că toate întrebările tehnice referitoare la acest proiect au fost rezolvate, în afară de găsirea unei soluţii privind modul de răcire a reactorului nuclear.

"Într-adevăr, lucrăm la un remorcher spaţial. Această structură uriaşă, ciclopică, ar trebui să fie capabilă, datorită unui reactor nuclear şi a unor turbine de mare putere, să transporte încărcături mari de pe o orbită pe alta, să colecteze resturi spaţiale şi să se angajeze în multe alte aplicaţii", a declarat Borisov.

Oficialii ruşi au mai vorbit anterior despre planurile ambiţioase de a desfăşura lucrări într-o zi pe Lună, dar programul spaţial rusesc a suferit o serie de eşecuri în ultimii ani.

Prima sa misiune rusă pe Lună din ultimii 47 de ani a eşuat anul trecut, după ce nava spaţială Luna-25 a scăpat de sub control şi s-a prăbuşit.

Moscova a declarat că va lansa alte misiuni lunare şi apoi va explora posibilitatea unei misiuni comune ruso-chineze cu echipaj şi chiar a unei baze lunare.

În ceea ce o priveşte, China a declarat luna trecută că îşi propune să trimită primul astronaut chinez pe Lună înainte de 2030.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins luna trecută un avertisment al Statelor Unite potrivit căruia Moscova plănuieşte să plaseze arme nucleare în spaţiu, spunând că este o afirmaţie falsă şi o stratagemă pentru a atrage Rusia în negocieri pe tema înarmării în condiţiile Occidentului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.