Rusia a anunţat miercuri că trupele sale au străpuns două linii fortificate de apărare ucrainene pe frontul de est, în timp ce Kievul cere aliaţilor săi furnizarea mai rapidă a ajutorului militar, înaintea unei preconizate ofensive ruseşti, relatează Reuters.
Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că ucrainenii s-au retras în faţa atacurilor ruseşti în regiunea Luhansk, dar nu a oferit detalii, iar Reuters precizează că nu a putut verifica independent situaţia de pe câmpul de luptă.
"În timpul ofensivei, trupele ucrainene s-au retras haotic la o distanţă de până la 3 km de la liniile ocupate anterior", a declarat Ministerul rus al Apărării pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Chiar şi cea de-a doua linie de apărare a inamicului, mai fortificată, nu a mai putut să facă faţă asaltului militarilor ruşi", continuă ministerul.
Kremlinul şi-a a intensificat atacurile pe o porţiune din sudul şi estul Ucrainei în ultimele săptămâni, iar o nouă ofensivă majoră este anticipată pe scară largă.
Principalul efort de luptă al Rusiei s-a concentrat asupra oraşului Bahmut din provincia Doneţk, care se învecinează cu Luhansk.
Statul Major General al forţelor armate ucrainene nu a menţionat niciun recul semnificativ în Luhansk în actualizarea situaţiei de pe front făcută în dimineaţa zilei de miercuri. Acesta a precizat că unităţile ucrainene au respins atacuri în peste 20 de aşezări, inclusiv Bahmut şi Vuhledar - un oraş situat la 150 km sud-vest de Bahmut.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenskii, a declarat marţi că Rusia se grăbeşte să obţină cât mai mult posibil în ultima sa ofensivă înainte ca Ucraina şi aliaţii săi să-şi adune forţele. "De aceea, viteza este esenţială", a declarat el, în timp ce şefii apărării din ţările aliate Kievului s-au întâlnit la Bruxelles pentru discuţii care continuă miercuri.
Capturarea oraşului Bahmut ar oferi Rusiei o oportunitate de a avansa spre două oraşe mai mari, Kramatorsk şi Sloviansk din Doneţk, dându-i un preţios avânt, după luni de eşecuri, înainte de a se împlini un an de la invazia sa din 24 februarie.
Rusia deţine în prezent întinderi din regiunile sudice Herson şi Zaporojie, inclusiv centrala sa nucleară, aproape tot Luhanskul şi peste jumătate din Doneţk. Anul trecut, Rusia a declarat că a anexat cele patru regiuni, deşi nu le controlează în totalitate.
Moscova vrea să recupereze toate aşezările din regiunea ucraineană nord-estică Harkov, pe care le-a cedat Kievului anul trecut, a declarat miercuri şeful administraţiei instalate de Rusia în această regiune.
Camera superioară a parlamentului rus va avea o reuniune extraordinară la 22 februarie care se va concentra pe adoptarea legilor privind integrarea celor patru regiuni în Federaţia Rusă, a relatat RIA Novosti citând un deputat de rang înalt.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.