Ucraina a catalogat marţi Rusia drept ”stat terorist”, la Curtea Internţaională de Justiţie (CIJ), şi o acuză de distrugerea unui baraj important, în cadrul unei campanii de violenţe care durează de mai mulţi ani prin care vrea să-şi şteargă vecinul de pe hartă, relatează AFP.
Cele două ţări îşi prezintă săptămâna aceasta argumentele în faţa judecătorilor CIJ, într-un dosar în care Kievul acuză Moscova de susţinerea timp de ani de zile a rebelilor separatişti din estul Ucrainei, începând din 2014.
Invazia rusă la scară mare din 2022 este, potrivit Ucrainei, ”rezultatul tragic dar logic” al susţinerii separatiştilor şi ocupării Crimeei, în urmă cu nouă ani, şi demonstrează că agresorilor nu trebuie să li se permită să încalce dreptul internaţional.
”Numai azi (marţi), Rusia a aruncat în aer un baraj major situat la Nova Kahovska”, a acuzat reprezentantul ucrainean Anton Korînevîci în cea mai înaltă jurisdciţie a ONU.
Atacul barajului hidroelectric - a cărei responsabilitate Moscova şi Kievul şi-o atribuie reciproc - a ”provocat evacuări importante ale unor civili şi pagube ecologice grave”, a continuat el.
”Acţiunile Rusiei sunt acţiunile unui stat terorist, ale unui agresor”, a acuzat el.
Ucraina acuză în acest dosar - pe care l-a trimis la CIJ în 2017 - că Rusia a încălcat convenţiile ONU privind finanţarea terorismului şi privind discriminarea rasială şi cere despăgubiri pentru atacuri ale unor rebeli separatişti.
Conflictul cu separatiştii proruşi s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi de la începutul lui 2014, când a izbucnit, la o lună după îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, urmat de anexarea de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea.
Avocaţii Ucrainei s-au exprimat marţi, iar cei ai Rusiei se adresează Curţii joi.
Ucraina urmează să răspundă la 12 iunie, la Rusia la 14 iunie.
MULTIMEDIA: photos and videos of today’s hearings held before the #ICJ in the case #Ukraine v. #Russia are available here https://t.co/mQa7m1s6TH pic.twitter.com/XEQYRLm7bS
— CIJ_ICJ (@CIJ_ICJ) June 6, 2023
Kievul a depus altă plângere la CIJ, în urma invaziei ruse, la 24 februarie 2022, în care acuză Moscova de planificarea unui genocid.
CIJ a ordonat Rusiei, în acest dodar, să-şi oprească invazia.
Curtea a fost înfiinţată după al Doilea Război Mondial, pentru a soluţiona diferende între state membre ONU.
Deciziile sale au caracter constrângător, în pofida faptului că Curtea nu are niciun mijloc prin care să le pună în aplicare.
”ERADICARE CULTURALĂ”
Dispreţul Rusiei faţă de dreptul internţaional nu datează de anul trecut, acuză Ucraina.
”Începând din 2014, Rusia a ocupat ilegal Crimeea, iar apoi s-a angajat într-o campanie de eradicare culturală, vizând ucrainenii şi tătarii din Crimeea”, a acuzat Korînevîci.
”În Donbas, aa Harkov (...), am îndurat o campanie de intimidări şi de teroare alimentată de Rusia”, a continuat el.
Moscova deţine în prezent o mare parte a teritoriului în care au avut loc violenţe şi în care separatiştii se aflau la comandă.
Între morţii din estul Ucrainei se află şi 298 de persoane, ucise la doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, care asigura în iulie 2014 un zbor de la Amsterdam la Kuala Lumpur.
Un tribunal olandez a stabilit în 2022 că Rusia i-a susţinut pe rebeli şi a condamnat în contumacie doi ruşi şi un separatist ucrainean prorus la închisoare pe viaţă, după ce i-a găsit vinovaţi de distrugerea MH17.
Anchetatori internaţionali au anunţat în 2023 că există ”indicii puternice” potrivit cărora Vladimir Putin ar fi aprobat - personal - furnizarea rachetei care a doborât avionul malaysian.
Rusia este vizată într-o serie de acţiuni în justiţie la Haga.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.
Ea îl acuză pe şeful statului rus de crima de război a deportării ilegale a unor copii din zone ocupate de ruşi în Ucraina către Rusia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...