Moscova este deschisă la negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina, dacă acestea ar fi iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, dar orice discuţii trebuie să se bazeze pe realitatea progreselor făcute de Rusia în teren, a declarat joi ambasadorul Rusiei la sediul ONU de la Geneva, relatează Reuters.
Donald Trump a criticat în mod repetat amploarea ajutorului occidental acordat Kievului şi a promis să pună capăt conflictului rapid, fără a explica cum. Victoria sa în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie a stârnit îngrijorări la Kiev şi în alte capitale europene cu privire la gradul de angajament viitor al SUA pentru Ucraina.
„Trump a promis să rezolve criza ucraineană peste noapte. Bine, să-l lăsăm să încerce. Dar noi suntem oameni realişti, desigur, înţelegem că acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a declarat Ghennadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite de la Geneva. „Dar dacă începe sau sugerează ceva pentru a începe procesul politic, este binevenit”, a adăugat ambasadorul.
El a mai spus că orice astfel de negocieri trebuie să se bazeze pe ceea ce el a numit „realităţile de pe teren”, descriind Ucraina ca fiind într-un punct de cotitură în conflictul care durează de mai bine de doi ani. Forţele ruse avansează în cel mai rapid ritm din ultimul an în Ucraina şi controlează acum o cincime din ţară.
Ambasadorul Gatilov a spus că alegerea lui Trump reprezintă o nouă posibilitate de dialog cu Statele Unite, dar are îndoieli cu privire la o resetare mai largă a relaţiilor şi a reluat avertismente exprimate anterior de Kremlin. „Elita politică americană, indiferent de schimbările politice interne, urmăreşte în mod consecvent o poziţie de limitare a Moscovei şi această orientare este adânc înrădăcinată, din păcate, iar schimbarea administraţiei nu o modifică prea mult”, a spus el. „Singura schimbare (care) ar putea fi posibilă este dialogul între ţările noastre, lucru care a lipsit în ultimii ani”, a adăugat el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că nu se poate ajunge la pace până când toate forţele ruse nu sunt alungate din ţară şi toate teritoriile capturate de Moscova, inclusiv Crimeea, nu vor reveni Ucraina. „Planul de victorie” pe care l-a prezentat luna trecută menţine această prevedere, precum şi cerinţa ca Ucraina să primească invitaţia de a adera la NATO, ceea ce Rusia respinge categoric.
Zelenski le-a spus liderilor europeni la Budapesta săptămâna trecută că orice concesii faţă de Rusia ar fi „inacceptabile pentru Ucraina şi sinucigaşe pentru întreaga Europă”.
Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a declanşat cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la Războiul Rece, preşedintele Joe Biden conducând eforturile de izolare a Rusiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.