Liderii NATO ar trebui să discute despre centrala nucleară ucraineană Zaporojie la summitul lor de săptămâna viitoare de la Vilnius, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderii NATO se vor reuni la Vilnius în perioada 11-12 iulie pentru a aborda o gamă largă de subiecte, de la diviziunile legate de candidatura Ucrainei pentru aderarea la NATO şi aderarea Suediei la creşterea stocurilor de muniţii şi revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii.

Acuzând Ucraina de "provocarea sistematică de daune" la centrala nucleară Zaporojie, Zaharova a declarat că acestui subiect ar trebui să i se dedice "atenţia cheie a summitului NATO".

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"La urma urmei, marea majoritate a membrilor alianţei se vor afla în zona de impact direct" (dacă s-ar întâmpla ceva la centrală), a subliniat Zaharova într-un mesaj publicat pe Telegram.

Vilnius se află la aproximativ 1.000 de kilometri de centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

CITEȘTE ȘI SUMMIT NATO LA VILNIUS. Capitala Lituaniei, aflată la doar 150 de km de Rusia, s-a transformat într-o fortăreaţă

Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc că plănuiesc să atace centrala, care se află pe teritoriul controlat de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, în apropiere de linia frontului.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează de mult timp că există o ameninţare gravă la instalaţie, cel mai recent afirmând că forţele ruseşti au minat acoperişul mai multor reactoare. Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică aflaţi la centrală au declarat însă că nu au observat încă niciun indiciu privind existenţa unor mine sau explozibili la centrală, dar au spus că au nevoie de mai mult acces pentru a fi siguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.