Rusia a anunţat joi că decizia Parlamentului german de a recunoaşte foametea din Ucraina din 1932-1933 ca genocid impus de sovietici a fost o provocare anti-rusă şi o încercare a Germaniei de a ascunde trecutul nazist, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o decizie salutată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, parlamentarii germani au adoptat miercuri o rezoluţie prin care declară că moartea prin înfometare a milioane de ucraineni – Holodomorul – a fost un genocid.

În noiembrie 1932, liderul sovietic Iosif Stalin a trimis poliţia pentru a confisca toate cerealele şi animalele de la fermele ucrainene recent colectivizate, inclusiv seminţele necesare pentru plantarea următoarei culturi. Milioane de ţărani ucraineni au murit din cauza foametei în lunile următoare din cauza a ceea ce istoricul de la Universitatea Yale Timothy Snyder numeşte ”crimă în masă în mod clar premeditată”.

Rusia a respins joi afirmaţia că Holodomorul a fost un genocid şi a precizat că milioane de oameni din alte părţi ale Uniunii Sovietice, inclusiv în Rusia, au avut de suferit.

”Există o altă încercare de a justifica şi de a promova o campanie – care este organizată în Ucraina şi sponsorizată de Occident – de demonizare a Rusiei şi de asmuţire a etnicilor ucraineni împotriva ruşilor”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

”Germanii încearcă să-şi rescrie istoria... îşi minimalizează propria vinovăţie şi tulbură memoria naturii fără precedent a nenumăratelor crime comise de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, se mai arată în comunicat.

Ministerul rus de Externe a acuzat Parlamentul german că ”a reînviat ideologia fascistă a urii şi discriminării rasiale şi că a încercat să se absolve de responsabilitatea crimelor de război” prin adoptarea declaraţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.