Rusia a criticat dur Statele Unite pentru convocarea Consilului de Securitate al ONU privitor la protestele din Iran, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vassili Nebenzia, trimisul rus la ONU, a spus că implicarea consiliului într-o „problemă internă” aduce prejudicii acestuia.

La întâlnirea de vineri, ambasadorul american NIkki Haley a lăudat protestatarii pentru o „demonstraţie puternică de popor curajos”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ambasadorul iranian a spus că Statele Unite face abuz de putere ca membru permanent al consiliului.

Protestele din Iran faţă de conducerea statului au început la finalul lunii decembrie, iar cel puţin 21 de oameni au fost ucişi. Ele au cuprins zeci de oraşe, iar protestatarii au scandat împotriva guvernului şi a liderilor religioşi.

Mai multe ţări au criticat SUA pentru convocarea unei întâlniri urgente a Consiliului de Securitate.

Statele Unite „şi-au pierdut orice urmă de autoritate morală, politică şi legală şi credibilitatea în faţa lumii”, a spus trimisul iranian Gholamali Khoshroo.

La întâlnire, Franţa a susţinut că orice intervenţie în Iran ar fi contraproductivă şi că recentele proteste din această ţară, deşi îngrijorătoare, nu au ameninţat pacea internaţională şi securitatea.

Ambasadorul François Delattre a afirmat că organizaţia trebuie să se concentreze pe implementarea unui acord nuclear cu Iranul, pe care administraţia Trump a refuzat să îl reconfirme.

Haley a solicitat întâlnirea de urgenţă şi a luat prin suprindere membrii Consiliului de Securitate. În plus, ea a fost nevoită să facă lobby împotriva opoziţiei Rusiei privind această întâlnire.

Pentru ca o problemă să fie pusă pe agenda de discuţii a consiliului trebuie să fie susţinută de cel puţin nouă dintre cei 15 membri.

Reprezentantul SUA a spus că Washingtonul nu i-a apărat pe oamenii din Iran care caută „libertate, prosperitate pentru familiile lor şi demnitatea naţiunii”. În replică, Nebenzia a spus că, dacă este urmată „logica” SUA, o întâlnire a Consiliului de Securitate ar fi trebuit să aibă loc după protestele din Ferguson (Missouri), din august 2014.

De cealaltă parte, preşedintele Donald Trump a publicat pe Twitter numeroase mesaje de susţinere a prostestatarilor.

Casa Albă a adoptat o politică dură faţă de Iran, care îşi concurează pentru influenţă în Orientul Mijlociu cu Arabia Saudită, un aliat al SUA.

Autorităţile iraniene au spus că demonstraţiile sunt rezultatul implicării străine şi la întâlnirea de vineri, Khoshroo a spus că Teheranul are „dovezi clare” că ele au fost „dirijate din afară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.