Românii care au fugit luni dintr-un restaurant spaniol fără să plătească au mai dat câteva astfel de lovituri, scrie presa spaniolă, care informează că proprietarii altor localuri păgubite i-au găsit pe Facebook.
Românii care participau la o petrecere de botez într-un restaurant din Bembibre, nord-estul Spaniei, şi au părăsit localul fără să plătească o notă de aproximativ 2.000 de euro, obişnuiau să acţioneze astfel, scrie elconfidencial.com.
Chelneri, barmani şi proprietari de localuri din regiunea Bierzo au pus cap la cap întâmplările din ultima perioadă şi au constatat că ar fi vorba despre un grup de români de etnie romă, care conduc maşini scumpe şi care nu plătesc pentru petrecerile de familie. Poliţia continuă acum cercetările, graţie înregistrărilor şi fotografiilor pe care românii le-au publicat pe reţele de socializare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Proprietarul restaurantului-hotel El Carmen, unde românii au dat cea mai recentă ”lovitură”, a confirmat că a fost vorba despre cel puţin 120 de persoane şi că pierderea depăşeşte 2.000 de euro. Au fugit chiar înainte de a fi servit desertul. În ritmul dansului au mers în afara localului, iar ospătarii au observat uimiţi cum toţi se urcă în maşini şi pleacă în trombă.
Poliţia a asigurat că dispune de câteva piste privind locul în care ar trăi românii, deşi ei nu s-au ascuns niciodată, mai scrie site-ul spaniol. Unii dintre ei locuiesc în zonă, iar invitaţii pot fi rude sau prieteni care au venit din alte regiuni ale Spaniei.
La începutul lunii februarie, proprietarul localului El Rincón de Pepín din Ponferrada i-a localizat, pe Facebook, pe unii dintre ei şi i-a contactat pentru a le aminti că au plecat fără să plătească 10.000 - 15.000 de euro pentru o petrecere de nuntă la care au participat 200 de persoane.
Şeful de sală al restaurantului este român - ”Mă enervează foarte mult că sunt conaţionalii”, a declarat el - şi a confirmat astfel naţionalitatea presupuşilor delicvenţi.
În regiunea Bierzo există mulţi străini, între care cetăţeni din Republica Capului Verde, Pakistan şi România, bine integraţi în comunitate.
”Au rezervat pentru 100 de persoane, dar s-au prezentat circa 200. Imediat după desert, au fugit. M-am dus să fac cafele şi când m-am întors nu mai era nimeni”, a mai povestit şeful de sală. Despre restul petrecerii, el îşi aminteşte că lucrurile au decurs normal. Mirii erau doi tineri în vârstă de 18 ani, cărora invitaţii le-au dat în jur de 40.000 de euro - cadou de nuntă.
Meniul, stabilit în avans, a cuprins specialităţi de carne, peşte şi un tort de trei etaje. Pe lângă acestea, s-a consumat o importantă cantitate de whisky. Un meniu a costat 50 de euro, însă organizatorii petrecerii de nuntă au plătit doar avansul. Ei înşişi propuneau să plătească avansul, pentru a da încredere proprietarilor. ”Au profitat de momentul în care niciunul dintre noi nu se afla acolo. Nu ştiu cum s-a putut întâmpla. Cred că ne-au urmărit mişcările tot timpul”, a mai spus el. Românul a fost translator pentru nuntaşi, însă în momentul în care aceştia nu doreau să fie înţeleşi, vorbeau romanes.
Cei de la El Rincón de Pepín i-au putut găsi pe români pe Facebook, după numele sub care au făcut rezervarea. Deşi a fost formulat un denunţ, încă nu au primit informaţii de la poliţie.
Odată cu scandalul de la Bembibre, presa locală - ziare precum ”Infobierzo” şi ”Bembimbre Digital” - a descoperit că nu este vorba despre un caz izolat.
Restaurantul hotelului Novo din Ponferrada a fost, probabil, primul care a primit vizita românilor. S-a întâmplat în urmă cu un an. ”Un grup de şase - opt persoane, toţi români de etnie romă, au venit la hotel pentru a închiria anexa de 400 de metri pătraţi. Doar spaţiul. Ei aduceau mâncarea şi băutura. I-am obligat să plătească avansul şi au acceptat”, şi-a amintit Juan González, directorul hotelului.
Problemele au apărut în ziua evenimentului. ”Stabilisem ca, de la mai mult de 80 de persoane invitate, urmau să plătească în plus 10 euro de fiecare. Au venit peste 100. Au sărbătorit foarte gălăgios, cu muzică, însă i-am văzut cum puneau vesela şi tacâmurile în furgonetele lor. Am ieşit în fugă pentru a-i opri. Mi-au spus că le iau pentru a termina mâncarea rămasă. Am reuşit să îi fac să îmi înapoieze tacâmurile, însă nu i-am putut face să îmi plătească cei 10 euro în plus de persoană”, a mai spus el.
După această întâmplare, González a catalogat acest grup de oameni - mulţi dintre ei ”vând în fiecare zi fulare la semafor sau cerşesc la uşile supermarketurilor”. Mulţumiţi de cum a ieşit petrecerea de la Novo, românii au încercat să îl convingă pe González să le mai închirieze spaţiul. ”Voiau un salon aranjat şi să le servim mâncarea. Nu aveam deloc încredere şi le-am cerut un avans de 3.000 de euro şi o garanţie de 3.000 de euro. Au plecat şi au venit pentru a încerca din nou. Îşi făceau apariţia în maşini de lux, îmi amintesc un BMW X6, uneori, furgonete. Veneau vreo 12 persoane, ca să pună presiune”, a mai declarat directorul.
Ultima dată când au încercat să închirieze la Novo a fost pe 27 februarie, aceeaşi zi în care a fost dată lovitura de la El Carmen din Bembibre. ”Sunt sigur că sunt aceiaşi. O petrecere normală are loc la final de săptămână, însă ei mereu voiau să închirieze în timpul săptămânii. Când am văzut că au ascrocat El Carmen cu un botez, lunea, mi-am spus: trebuie să fie ei”, a adăugat González. ”După cele întâmplate, i-am sunat pe proprietari, pentru că m-a deranjat mult că le-au făcut asta. Să fii păcălit cu câteva mii de euro este o mare problemă pentru un local din zona asta”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...