Jurnalistul disident Roman Protasevici, arestat în mai în urma deturnării unui zbor european în Belarus, a fost transferat de la închisoare în arest la domiciliu, anunţă vineri un reprezentant al opoziţiei belaruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Tocmai am vorbit cu părinţii lui Roman Protasevici. El a fost plasat în arestla domiciliu. Însă asta nu este libertate. Este o închisoare de alt fel. Agenţi KGB trăiesc în aceeaşi cameră cu el”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al şefei opoziţiei în exil Svetlana Tihanovskaia, Franak Viacorka.

Dmitri Protasevici, tatăl jurnalistului, declară BBC că fiul său a fost plasat într-un apartament închiriat la Minsk şi că autorităţile nu furnizează, în continuare, informaţii familiei.

”Îmi este dificil să comentez acţiunile autorităţilor, indiferent care le-ar fi obiectivele”, declară BBC tatăl lui Roman Protasevici. ”Ei (Roman şi Sofia) se află în continuare sub controlul total al autorităţilor, nimeni nu a abandonat acuzaţiile”, spune el. ”Ei nu ne spun nimic despre Roman, despre statutul său. este pur şi simplu o glumă”, apreciază Dmitri Protasevici.

Partenera lui Roman Protasevici, Sofia Sapega, arestată odată cu jurnalistul, a fost plasată, de asemenea, în arest la domiciliu, a anunţat avocatul său, Alexandr Filanovici, care îşi exprimă într-un mesaj postat pe telegram speranţa unei ”evoluţii pozitive în viitorul apropiat”.

Ambasada Rusiei la Minsk a confirmat că Sofia Sapega, o cetăţeană rusă, a fost plasată în arest într-un apartament închiriat la Minsk, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Franak Viacorka precizează că părinţii opozantului ”nu se află în contact cu Roman şi le este frică să nu fie folosit ca monedă de schinb cu Occidentul”, care a impus sancţiuni economice Belarusului.

El publică o fotografie făcută de către un trecător din Minsk în care par să apară Roman Protasevici şi Sofia Sapega în timp ce acordă un interviu într-un parc din oraş.

Jurnalistul în vârstă de 26 de ani a fost exhibat, după ce a fost arestat, în mai multe rânduri, la televiziune, iar suţinătorii săi au denunţat interviuri ”sub constrângere”.

Svetana Tihanovskaia a salutat pe canalul său de Telegram o ”veste bună”, chiar dacă ”arestul la domiciliu nu înseamnă libertate”.

”Ei sunt în continuare inculpaţi, cele mai mici mişcări le sunt supravegheate. Sunt reţinuţi, deci, în continuare, ostatici”, denunţă ea.

ALŢI OPOZANŢI INCULPAŢI

Sofia Sapega şi Roman Protasevici sunt acuzaţi de faptul că au coordonat, pe reţele de socializare, mişcarea de protest istorică care a izbucnit în belarus anul trecut, în urma realegerii contestate în al cincilea mandat a lui Aleksandr Lukaşenko, denunţată drept frauduloasă.

Regimul Lukaşenko a reprimat dur această contestare şi a arestat sau a obligat să fugă în exil liderii contestării, dintre care mai mulţi sunt judecaţi în prezent.

Parchetul belarus a anunţat vineri că avocatul Maxim Znark şi o reprezentantă charismatică a opoziţiei, Maria Kolesnikova, arestată în septembrie, au fost inculpaţi cu privire la un ”complot vizând preluarea puterii”.

Aleksandr Lukaşenko a provocat indignarea Occidentului după ce a trimis, la sfârşitul lui mai, un avion de vânătoare să intercepteze un avion aparţinând companiei low-cost irlandeze Ryanair, la bordul căruia se aflau Roman Protasevici şi Sofia Sapega, arestaţi la Minsk.

El a evocat o alertă cu bombă, o afirmaţie niciodată susţinută cu probe.

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au impus săprtămâna aceasta noi sanţciuni vizând zeci de oficiali şi entităţi cu legături cu regimul Lukaşenko, între care miniştrii Apărării şi Transportului, comandantul Forţelor aeriene şi unul dintre fiii lui Lukaşenko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.