Preşedintele iranian Hassan Rohani a catalogat marţi drept ”pură imaginaţie” anunţul Statelor Unite potrivit căruia Washingtonul va împiedica Iranul să-şi exporte petrolul şi a denunţat ”sancţiunile oarbe” americane drept cea mai mare încălcare a drepturilor omului, relatează AFP.
După retragerea, în mai, din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat în 2015, Statele Unite au anunţat reintroducerea unor sancţiuni vizând Iranul şi vor ”să reducă la zero” veniturile iraniene din vânzarea de ţiţei brut, aşa cum a anunţat luni directorul politic al Departamentului de Stat Brian Hook.
”Acestea sunt de fapt nişte declaraţii exagerate, care nu vor putea fi realizate niciodată”, i-a răspuns preşedintele iranian, într-o conferinţă de presă comună, la Berna, cu preşedintele Confederaţiei helvetice Alain Berset.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Un asemenea scenariu ar însemna din partea Statelor Unite să impună o politică imperialistă şi să încalce în mod flagrant legile şi reglementările internaţionale”, a adăugat Rohani.
”Este vorba într-adevăr de pură imaginaţie, nefondată, nedreaptă, potrivit căreia, într-o bună zi, toţi producătorii de petrol să fie autorizaţi să-şi exporte petrolul, dar Iranul nu”, a conchis el.
Brian Hook a confirmat luni reintroducerea - pe 6 august - a sancţiunilor americane impuse sectorului automobilelor, comerţului cu aur şi alte metale preţioase cu Iranul.
.@StateDept Director of Policy Planning Brian Hook provides an #Iran Diplomacy Update. pic.twitter.com/RyQiEP3mvL
— Department of State (@StateDept) July 2, 2018
El a anunţat, de asemenea, sancţiuni vizând tranzacţii legate de petrol şi Banca centrală iraniană începând din 4 noiembrie.
Washingtonul a ameninţat totodată să pedepsească întreprinderi străine care vor face afaceri cu Teheranul.
Reprezentantul Departamentului de Stat a adăugat că Statele Unite sunt ”încrezătoare că există o capacitate mondială suficientă în vederea producerii suplimentare de petrol”.
Arabia Saudită - primul exportator mondial de petrol şi aliata Statelor Unite - a confirmat marţi că este pregătită să-şi crească producţia de brut.
”SANCŢIUNI OARBE”
”Sancţiunile oarbe impuse unei mari naţiuni sunt în sine cea mai mare încălcare a drepturilor omului pe care ne-o putem imagina”, a declarat preşedintele Rohani în faţa presei.
El a adăugat că Iranul şi Elveţia sunt ”de acord să spună că acordul nuclear a fost cu adevărat un câştig important şi este în interesul întregii lumi ca acest acord să fie păstrat pentru pacea internaţională”.
”Atât timp cât interesele noastre vor fi respectate în cadrul acordului nuclear şi atât timp cât Iranul va putea să profite de avantaje (prevăzute de acord), noi vom rămâne în acest acord”, a repetat el.
Ceilalţi semnatari ai acordului - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Germania, dar şi UE, asociată în urmărirea implementării Acordului de la Viena - îşi proclamă ataşamentul faţă de text, pe care-l prezintă drept o victorie diplomatică în domeniul luptei împotriva proliferării nucleare.
”Suntem cu toţii conştienţi că retragerea anunţată de Statele Unite riscă să frâneze sau să pună în discuţie progresele realizate”, şi-a exprimat regretul Berset..
”Din punctul de vedere al Elveţiei, acest acord a fost un succes fără precedent. Însă există, în prezent, o anumită insecuritate pe care noi dorim să o diminuăm”, a spus el.
Preşedintele Confederaţiei helvetice a relevat, de asemenea, că problema drepturilor omului a fost abordată în cadrul întâlnirii.
”Avem un dialog sincer şi deschis. Dorim să-l continuăm (...), inclusiv atunci când nu suntem de acord”, a declarat el, evocând ”poziţia Elveţiei cu privire la necesitatea recunoaşterii statului israelian”.
Asupra acestui punct, Rohani i-a răspuns că Iranul ”consideră regimul sionist drept un regim ilegitim, ale cărui activităţi constituie o încălcare a păcii şi securităţii în această regiune”.
În marja întâlnirilor lor, cele două ţări au semnat un acord privind transportul rutier de mărfuri şi călători şi două declaraţii de intenţie cu privire la cooperarea în domeniile sănătăţii şi ştiinţei.
Rohani îşi continuă acest turneu european printr-o vizită în Austria, unde se va întâlni, miercuri dimineaţa, cu omologul său austriac Alexander Van der Bellen şi cu şeful Guvernului Sebastian Kurz.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...