Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, s-a alăturat marţi premierului Donald Tusk, de centru-dreapta, pentru o discuţie, la Washington, despre trimiterea mai multor arme către Kiev. Cei doi sunt adversari politici acasă, dar au pus deoparte rivalitatea lor acerbă pentru a convinge Congresul şi pe preşedintele Joe Biden că trebuie să se asigure că Ucraina nu pierde şi mai mult teren în faţa Rusiei, scrie POLITICO.
"Întreaga scenă politică poloneză, îndrăznesc să o spun, se reuneşte pentru a arăta că suntem uniţi în chestiuni legate de securitatea ţării noastre", a declarat preşedintele Duda înainte de a zbura spre Statele Unite. Tusk a adăugat: "Sunt în dezacord politic cu preşedintele Andrzej Duda în aproape toate domeniile, dar în ceea ce priveşte securitatea patriei noastre trebuie să acţionăm şi vom acţiona împreună."
Speranţa lui Duda şi a lui Tusk era că demonstraţia lor de unitate îi va convinge pe politicienii de la Washington să colaboreze pentru cauza comună a apărării unei democraţii în Europa. Oficialii Casei Albe au declarat că doresc ca acest mesaj să rezoneze în tot Washingtonul - şi în special în sălile Congresului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Nu poate exista o Europă liberă fără o Ucraină liberă şi independentă", a declarat Tusk la începutul întâlnirii liderilor polonezi cu Biden, în East Room.
Într-un semnal clar adresat republicanilor, Duda s-a folosit de un articol de opinie publicat luni în The Washington Post pentru a face apel la toţi membrii NATO să îşi majoreze cheltuielile pentru apărare la trei procente din PIB. Biden a lăudat Polonia pentru că a cheltuit aproape 4% din PIB pentru apărare - dublu faţă de obiectivul NATO, pe care multe state membre nici nu l-au atins încă.
"Trebuie să acţionăm înainte de a fi literalmente prea târziu", a pledat şi preşedintele Biden. "Pentru că, după cum îşi aminteşte Polonia, Rusia nu se va opri la Ucraina. Putin va continua, punând în pericol Europa, Statele Unite şi întreaga lume liberă", a spus preşedintele american.
Andrzej Duda, un favorit al conservatorilor, s-a întâlnit, de asemenea, singur, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, care nu a supus încă la vot în Congres suplimentul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
"Duda este sfetnicul nostru republican", a declarat Michał Baranowski, care conduce biroul din Polonia al German Marshall Fund şi este în strânsă legătură cu oficiali din Varşovia.
La rândul său, premierul Donald Tusk, vorbind în poloneză reporterilor de la Casa Albă, după o întâlnire cu Biden care a durat o oră şi 40 de minute, a declarat că speră ca Johnson să realizeze că lipsa de acţiune ar putea costa "mii de vieţi în Ucraina".
"Aceasta nu este o confruntare politică ce contează doar aici, în America", a continuat el. "Absenţa acestei decizii pozitive a domnului Johnson va costa cu adevărat mii de vieţi acolo: copii, femei. El trebuie să fie conştient de responsabilitatea sa personală", a punctat Tusk.
"O GREŞEALĂ MASIVĂ ŞI ISTORICĂ PENTRU SUA"
Vizita a avut loc la iniţiativa Washingtonului şi i-a obligat pe cei doi lideri polonezi să treacă peste diviziunile lor politice profunde. "În special în ceea ce priveşte importanţa sprijinului pentru Ucraina, în Polonia există într-adevăr o unitate naţională, aşa că a merge împreună este un semn absolut unic de unitate politică menit să arate că este o situaţie serioasă", a comentat Baranowski.
Oficialii americani au declarat că vizita a fost văzută parţial şi ca o celebrare a celei de-a 25-a aniversări a aderării Poloniei la NATO.
Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a anunţat înainte de întâlnirea de la Casa Albă că SUA vor oferi Poloniei un împrumut de finanţare militară de 2 miliarde de dolari şi posibilitatea de a achiziţiona 96 de elicoptere Apache.
În întreaga Europă există teama că SUA nu vor aproba pachetul de ajutor pentru Ucraina, dar îngrijorarea este vizibilă la Varşovia, care, sub conducerea lui Duda şi Tusk, a devenit un punct-cheie în trimiterea de arme către Ucraina. Biden a ţinut de două ori discursuri la Varşovia pentru a mobiliza Occidentul de partea Ucrainei.
Directorul CIA, Bill Burns, a declarat luni în faţa congresmenilor că, prin noul pachet de ajutor, Ucraina ar putea să-şi menţină poziţiile până la începutul anului 2025 şi să lovească poziţiile strategice ruseşti din Crimeea şi Marea Neagră. Fără acesta, Rusia va cuceri şi mai multe oraşe şi teritorii cheie. "Şi asta, mi se pare, ar fi o greşeală masivă şi istorică pentru Statele Unite", a avertizat şeful CIA.
Casa Albă a anunţat marţi un nou pachet de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, furnizat direct de Pentagon.
CITEȘTE ȘI Pentagonul urmează să livreze Ucrainei rachete antiaeriene, muniţie de artilerie şi sisteme blindate în valoare de 300 de milioane de dolari, în urma unor economii la contracte destinate Kievului, anunţă Casa AlbăAVERTISMENTUL LUI SIKORSKI
Radek Sikorski, ministrul de externe din guvernul lui Tusk, a reluat presiunile lui Duda pentru creşterea bugetelor de apărare în cadrul unei întâlniri cu presa, la câteva străzi de Casa Albă. "Trei procente a fost mai mult sau mai puţin ceea ce cheltuiau ţările vest-europene pe timp de pace în timpul Războiului Rece", a declarat Sikorski . "Aceasta este doar o recunoaştere a faptului că pacea continentală a luat sfârşit şi că dezarmarea şi dezindustrializarea în domeniul apărării au mers prea departe şi că trebuie alocaţi bani în avans pentru a aduce înapoi capacităţile de a produce mai multe arme", a arătat şeful diplomaţiei de la Varşovia.
Polonia este una dintre cele doar trei ţări, alături de SUA şi Grecia, care cheltuiesc în prezent trei procente pentru apărare.
Sikorski a mai declarat reporterilor că l-a îndemnat pe Johnson, care nu a cedat în privinţa ajutorului pentru Ucraina, să se gândească dincolo de calculele sale politice actuale şi să ia în considerare ce ar putea însemna o victorie a Rusiei în Ucraina.
În cazul în care Rusia va reuşi în Ucraina şi apoi va avansa mai departe spre vest, în cele din urmă NATO "va avea nevoie de mai multe trupe în Polonia, inclusiv trupe americane", a spus Sikorski. "Aşa că, dacă nu vrei să-ţi trimiţi oamenii în Europa, cel mai bun lucru este să-l învingi (pe Putin) în Ucraina", a punctat Sikorski.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.