Riadul a plănuit să-l aresteze pe jurnalistul critic Jamal Khashoggi, dispărut în urmă cu o săptămână în Turcia, potrivit unor interceptări ale serviciilor americane de informaţii, dezvăluie cotidianul The Washington Post (WP), la care lucra jurnalistul saudit, scrie The Associated Press.
WP dezvăluie, citând sub protecţia anonimatului oficiali americani la curent cu aceste informaţii clasificate, că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, numit şi ”MBS”, a ordonat să se organizeze o operaţiune prin care Jamal Khashoggi să fie ademenit din statul american Virginia, unde locuieşte, în Arabia Saudită, iar apoi să fie reţinut.
Khashoggi a dispărut fără urmă săptămâna trecută, după ce a intrat şi nu a mai ieşit din Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, în Turcia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului american Bob Corker a anunţat că examinează rapoarte ale serviciilor americane de informaţii potrivit cărora Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie, ziua în care a intrat în consulatul saudit din Turcia.
Autorităţile turce au anunţat că jurnalistul a fost ucis de o ”echipă de asasini” saudiţi de elită din Arabia Saudită.
Guvernul saudit a respins aceste acuzaţii.
Pe de altă parte, senatori americani au lansat o anchetă cu privire la dispariţia jurnalistului saudit, în urma căreia preşedintele american Donald Trump va fi obligat să impună eventuale sancţiuni unor oficiali saudiţi.
Corker şi democratul de cel mai înalt rang din Comisia de Relaţii Externe a Senatului Bob Menendez au lansat această anchetă miercuri, în baza Global Magnitsky Human Rights Accountability Act.
Trump este obligat să prezinte un raport în Congres în maximum 120 de zile.
Senatorii acuză într-o scrisoare că dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi de la WP sugerează ”o încălcare grosolană a drepturilor omului recunoscute internaţional”.
Peste 12 senatori republicani şi democraţi au semnat scrisoarea.
Corker a anunţat că a primit rapoarte ale serviciilor americane de informaţii despre dispariţia lui Khashoggi şi că ”totul” indică o implicare a Guvernului saudit.
El a declarat pentru AP că informaţiile pe care le-a examinat sugerează că Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie, ziua în care a intrat în consulatul saudit de la Istanbul.
Senatorul republican din Tennessee, preşedintele Comisiei de Politică Externă, a anunţat că a discutat cu ambasadorul saudit la ONU.
El a precizat că i s-a spus că televiziunea cu circuit închis din consulat prezenta imagini în direct, fără să înregistreze. Senatorul a catalogat aceste informaţii drept ”necredibile” şi a subliniat că Guvernului saudit îi revine sarcina să clarifice situaţia.
”Saudiţii au multe de explicat, pentru că totul indică faptul că au fost implicaţi cel puţin în dispariţia” lui Khashoggi, a declarat Corker, subliniind că ”totul îi indică pe ei”.
Acuzaţiile Ankarei cu privire la faptul că Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit la Istanbul pune administraţia Trump într-o situaţie delicată, comentează AP.
Congresmeni îndeamnă tot mai insistent administraţia să se implice în clarificarea dispariţiei jurnalistului de la Washington Post, care pare că a înfuriat Guvernul de la Riad, un aliat mai apropiat ca niciodată al Washingtonului în preşedinţia lui Trump.
Congresmenii nu vor merge până la a cere administraţiei să-şi întrerupă relaţiile cu MBS. Însă pot deraia contracte de înarmare care au nevoie de aprobarea lor şi pot cere ca militarii americani să nu mai susţină campania militară saudită împotriva rebeliunii din Yemen susţinute de Iran.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...