Mişcarea 5 Stele (M5S) este partidul care a obţinut cele mai multe voturi în urma alegerilor parlamentare din Italia – 32,22%, după numărarea a 99% dintre voturi. Pe locul doi se situează Partidul Democrat cu 18,9% iar pe trei Liga Nordului cu 17,69%, scrie The Guardian.
Cu toate acestea, alianţa de centru-dreapta formată din Forza Italia, Liga Nordului şi Fraţii Italiei a obţinut cele mai multe mandate în Parlament, aproximativ 36%, însă nu este suficient pentru a putea forma o majoritate, pragul fiind de 40%.
Dintre cele trei partide ale alianţei, Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a obţinut cele mai multe voturi (17,69%), urmată de Forza Italia (13,94%) şi Fraţii Italiei (4,35%).
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, niciuna dintre cele trei grupări – Mişcarea 5 Stele, alianţa de centru-dreapta sau Partidul Democrat – nu a adunat destule voturi pentru a avea o majoritate prin care ar putea forma guvernul. Va fi, deci, nevoie de formarea unei coaliţii de guvernare.
SCENARII POSIBILE
M5S şi Liga Nordului
Mişcarea 5 Stele va fi partidul cu cele mai multe locuri în Parlament, 231 şi împreună cu Liga Nordului, care are 123, ar putea forma o majoritate, având în total 354 de locuri. Deşi până în prezent, Mişcarea a refuzat să accepte posibilitatea unei coaliţii, Luigi di Maio pare dispus să intre la discuţii: „Vom discuta cu toate celelalte partide”. Di Maio a adăugat că partidul său are o responsabilitate de a guverna. Mulţi analişti consideră că aripa de stânga a partidului se va revolta în eventualitatea unei coaliţii cu Liga.
M5S, Forza Italia şi Liga Nordului
Această combinaţie ar avea 453 de locuri dintre care 99 ar fi ocupate de Forza Italia, partidul lui Berlusconi. Toate cele trei partide au exclus alte pacte după alegeri, dar un oficial al Ligii a sugerat că ar fi posibilă o alianţă a dreptei cu M5S condusă de Matteo Salvini, liderul Ligii. Totuşi, Salvini nu pare dispus să accepte acest scenariu, el spunând că este „loial” alianţei cu Forza Italia, dar a adăugat că Liga are „dreptul şi datoria” să guverneze.
Forza Italia, Liga Nordului şi Partidul Democrat
O astfel de coaliţie ar avea 327 de locuri în parlament, 222 de la partidele de dreapta şi 105 de la democraţi, dar aduce laolaltă viziunile diferite ale celor trei partide. Democraţii sunt pro-Europa în timp ce cei din Ligă sunt anti-imigraţie şi critici ai UE. Un oficial al Partidului Democrat, Ettore Rosato, a spus că dacă rezultatele rămân aşa cum sunt, „pentru noi este o înfrângere clară şi ne vom muta în opoziţie”.
M5S şi Partidul Democrat
Această opţiune, care ar avea 336 de locuri în parlament, pare de asemenea greu de realizat. Matteo Ricci, fost vicepreşedinte al Partidului Democrat, a spus că nu există nicio şansă ca democraţii să ajute M5S să formeze un guvern. „Singurul aliat cu care ar putea cei de la M5S să formeze un guvern este Matteo Salvini, aceasta este singura lor opţiune”, a spus el.
Alegeri noi
Dacă nu există o majoritate clară, preşedintele italian, Sergio Mattarella, ar putea să opteze pentru menţinerea actualului guvern condus de Paolo Gentiloni până când se vor organiza din nou alegeri. Acest proces ar putea începe abia după ce parlamentul se întâlneşte pentru prima dată pe 23 martie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.