Peste 39 de milioane de persoane din lume ar putea muri în mod direct din cauza unor infecţii rezistente la antibiotice - în următorii 25 de ani -, potrivit unui studiu de modelizare publicat marţi în revista The Lancet, ai cărui autori estimează că este încă posibil să se evite acest scenariu negru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Recunoscută deja ca o provocare sanitară majoră, se aşteaptă ca rezistenţa la antibiotice - atunci când bacterii sau alţi agenţi patogeni suferă modificări care le împidică să reacţioneze la tratamente antimicrobiene - să se agreveze.

Pentru prima oară, acest studiu evaluează impactul antibiorezistenţei în timp şi încearcă să-i estimeze evoluţia.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Din 1990 şi până în 2021, peste un milion de persoane pe an au murit în lume în mod direct din cauza antibiorezistenţei, potrivit autorilor studiului.

Ei analizează 22 de agenţi patogeni, 84 de combinaţii între patogeni şi tratamente şi 11 sindroame infecţioase la persoane de toate vârstele, prin intermediul datelor a peste 520 de milioane de persoane.

În decursul acestor 30 de ani, decesele copiilor în vârstă de până la cinci ani cauzate în mod direct de o rezistenţă la antibiotice au scăzut cu peste 50%, iar prevenţia şi controlul infecţiilor s-au ameliorat la sugari şi copii mici.

Mai puţin frecvente la aceşti copii, infecţiile au devenit însă mai dificil de tratat atunci când au loc.

În paralel, decesele adulţilor în vârstă de peste 70 de ani au crescut cu peste 80% în aceeaşi perioadă, odată cu îmbătrânirea rapidă a populaţiilor şi cu cea mai mare vulnerabilitate a bătrânilor la infecţii.

În privinţa agenţilor patogeni, decesele cauzate de stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA) sunt cele care au crescut cel mai mult în lume.

În privinţa bacililor Gram negativi, rezistenţa la carbapeneme a progresat cel mai mult.

Iar în următoarele decenii, decesele din cauza la antibiotice vor creşte şi mai mult.

Numărul victimelor directe ar putea atinge 1,91 milioane pe an în lume până în 2050 - o creştere cu 67% în compatraţie cu 2021, potrivit modelizărilor făcute de către cercetărori.

Până la jumătatea acestui secol, antibiorezistenţa va juca un rol mai larg în 8,22 de milioane de decese anual - o creştere cu 74,5% în camparaţie cu 2021.

În total, începând din 2025 şi până ăîn 2050, antibiorezistenţa ar putea cauza în mod direct peste 39 de milioane de morţi în lume şi să fie asociată unui număr de 169 de milioane de decese, estimează oamenii de ştiinţă.

Însă sunt posibile scenarii mai puţin pesimiste.

o îmbunătăţire a tratamentului infecţiilor şi accesului la antibiotice ar putea conduce la evitarea a 92 de milioane de morţi în lume în perioada 2025-2050, mai ales în Asia de Sud şi în Africa subsahariană, potrivit autorilor studiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.