O revistă ungară a publicat joi numele a peste 200 de persoane despre care afirmă că fac parte dintr-un grup pe care premierul Viktor Orban îl cataloghează drept ”mercenari” plătiţi de miliardarul filantrop George Soros cu scopul de a doborî Guvernul, relatează The Associated Press.
Pe lista publicată de revista Figyelo se află nume ale unor membri ai unor organizaţii ca Amnesty International (AI), Transparency International (TI), avocaţi ai unor refugiaţi, jurnalişti de investigaţie şi profesori de la Universitatea Central-Europană (CEU), cu sediul la Budapesta, înfiinţată de Soros.
Lista conţine şi numele unor persoane decedate.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Figyelo este o revistă de afaceri - foarte respectată în trecut -, dar care a adoptat o poziţie deschis proguvernamentală după ce a fost achiziţionată de un aliat al lui Orban în decembrie 2016.
Orban a obţinut un al patrulea mandat la conducerea Guvernului ungar în urma alegerilor parlamentare de duminică. El a ameninţat cu câteva săptămâni înainte de scrutin în faţa câtorva zeci de mii de susţinători cu ”amendamente morale, politice şi juridice” contra rivalilor săi.
Premierul ungar, care a plasat demonizarea migranţilor în centrul campaniei sale electorale, îl acuză pe Soros şi organizaţiile susţinute de Open Society Foundations că vor să lase mii de imigranţi să intre în Ungaria.
El a anunţat luna trecută că Guvernul cunoaşte numele a aproximativ 2.000 de membri ai ”armatei mercenare a lui Soros”, plătiţi să ”acţioneze în vederea doborârii Guvernului”.
”Ştim exact cine sunt aceşti oameni, le ştim numele şi cum şi de ce acţionează să transforme Ungaria într-o ţară de imigraţie”,declara Orban pe 30 martie la postul public de radio.
Biroul pentru Comunicaţii Internaţionale din cadrul Guvernului, întrebat despre listă şi dacă numele din Figyelo corespund celor compilate de Executiv, a trimis AP către publicaţie.
Orban a anunţat marţi că pachetul legislativ “Stop Soros”, iniţiat de Guvern înainte de alegeri, a fost aprobat în mod tacit de către alegători. Noile prevederi, care pot fi aprobate în mai, ar putea să afecteze grav activitatea organizaţiilor civice care lucrează cu azilanţi şi refugiaţi.
”Ne simţim autorizaţi să adoptăm legea”, a declarat Orban.
Andras Petho, un jurnalist de invetigaţie de la site-ul Direkt36.hu, al cărui nume apare pe lista Figyelo, a declarat că publicaţia este susţinută în parte de fundaţia Soros, însă cea mai mare parte a veniturilor provine din eforturi de finanţare participativă şi cititori ungari.
”Nu am primit solicitări şi nu au existat aşteptări cu privire la materialele pe care le publicăm din partea fundaţiei Soros”, a declarat Petho, precizând că numele donatorilor Direkt36 sunt publicate pe site.
”În 2016, într-un discurs, în Parlament, premierul Orban a citat informaţii dintr-unul dintre materialele noastre despre tranzacţii financiare ale unui partid de opoziţie”, a declarat el.
Direkt36 scrie frecvent despre relaţii de afaceri ale familiei Orban şi aliaţilor premierului, dar şi despre afacerile şi interesele unor politicieni din Guvern şi din opoziţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.