Influenta revistă germană Der Spiegel era dur criticată sâmbătă după ce a publicat pe copertă o imagine cu preşedintele Donald Trump care a decapitat Statuia Libertăţii, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Unele ziare germane au criticat această caricatură, iar vicepreşedintele german al Parlamentului European (PE) a catalogat-o drept ”lipsită de gust”.

Caricaturistul Edel Rodriguez a declarat că imaginea reprezintă ”decapitarea democraţiei”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Relaţiile germano-americane s-au deteriorat după ce Donald Trump a criticat-o, după învestire, pe cancelarul Angela Merkel.

Trump a declarat luna trecută că politica prin care Merkel a primit migranţi în masă în Germania a fost o ”greşeală catastrofală”. De asemenea, consilierul său în domeniul comerţului a atacat Germania, pe care a acuzat-o că obţine avantaje comerciale de pe urma unei monede euro ”extrem de subevaluate”.

Imaginea de pe prima pagină a revistei germane seamănă cu o imagine publicată pe prima pagină a The New York Daily News, în decembrie 2015, în care Trump decapita Statuia Libertăţii însă într-un mod mai puţin ”sângeros”.

”Poate Trump să fie comparat cu ucigaşul IS (Statul Islamic) John jihadistul?”, se întreabă presa germană

Tabloidul Bild scrie. într-un material în al cărui titlu apare numele lui ”John ihadistul”, că Der Spiegel a fost acuzat de antiamericanism şi în trecut. ”Atunci (în timpul lui George W Bush) Spiegel critica critica adesea intervenţionismul american, pe când, cu Trump, Spiegel critică sfârşitul intervenţionismului”, scrie tabloidul.

”Coperta Der Spiegel este exact ceea ce are nevoie Trump - o imagine deformată cu el, pe care să o poată folosi pentru (a-şi ilustra) imaginea deformată pe care o are presa despre el”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ziarul apreciază că acestei coperte îi lipseşte simţul ironiei şi că a pune semnul egal între Trump şi terorism este prea simplu.

Die Welt, alt ziar german, scrie că această copertă ”deteriorează jurnalismul” mai degrabă decât pe noul preşedinte, ”deoarece confirmă prejudecăţile multor persoane potrivit cărora «presa tradiţională» relatează părtinitor, iar mulţi jurnalişti preferă să-şi promoveze propriile opinii despre lume în loc să fie martori neutri la ceea ce se întâmplă”.

Rodriguez, care a venit în Statele Unite ca refugiat politic din Cuba, în 1980, a declarat pentru The Washington Post că a vrut să facă o comparaţie între Statul Islamic şi Donald Trump şi apreciază că ”ambele părţi sunt extremiste”.

Editorul Der Spiegel Klaus Brinkbaumer a scris într-un editorial că Trump ”încearcă o lovitură de stat de sus” şi vrea să ”fondeze o democraţie iliberală”.

Casa Albă a acuzat grupuri media liberale de relatări false şi iresponsabile menite să-l defăimeze pe preşedintele Trump şi noua administraţie.

Alexander Graf Lambsdorff, un membru al partidului liberal german FDP şi vicepreşedinte al PE, a apreciat că această copertă spune mai multe despre jurnaliştii de la Der Spiegel decât despre Trump.

”Coperta trimite la vieţile victimelor terorii într-un mod foarte urât”, a declarat elpentru Bild.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.