Conducerea Rusiei este "hiper-raţională", în timp ce Occidentul devine tot mai "iraţional", iar centrul de putere al lumii se va muta în Asia, a declarat sâmbătă Viktor Orban, care crede totodată că Ucraina nu va putea niciodată să-şi îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, relatează Reuters care a reţinut aceste idei din discursul pe care premierul Ungariei l-a susţinut la Băile Tuşnad.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Orban, un naţionalist aflat la putere din 2010, a făcut aceste comentarii în timpul unui discurs în care a prevăzut o schimbare a puterii globale dinspre Vestul "iraţional" către Asia şi Rusia. "În următoarele decenii lungi, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii", a spus Orban, menţionând China, India, Pakistan şi Indonezia ca viitoare mari puteri ale lumii.

"Iar noi, occidentalii, i-am împins şi pe ruşi în acest bloc", a adăugat el în discursul, transmis de televiziunea maghiară, pe care Viktor Orban l-a rostit în faţa etnicilor maghiari prezenţi la un festival în oraşul Băile Tuşnad din România vecină.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Orban, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE, s-a distanţat brusc de restul blocului prin căutarea unor legături mai strânse cu Beijingul şi Moscova şi i-a înfuriat pe unii lideri europeni când a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova şi Beijing în această lună pentru discuţii privind războiul din Ucraina, reaminteşte Reuters.

El a declarat că, spre deosebire de "slăbiciunea" Occidentului, poziţia Rusiei în afacerile mondiale a fost raţională şi previzibilă, afirmând că ţara a dat dovadă de flexibilitate economică şi s-a adaptat la sancţiunile occidentale încă de când a invadat Crimeea în 2014.

Orban, al cărui guvern a adoptat o serie de măsuri anti-LGBT, a declarat că Rusia a câştigat influenţă în multe părţi ale lumii tocmai prin înăsprirea drepturilor LGBTQ+. "Cel mai puternic apel internaţional al power-soft-ului Rusiei este opoziţia sa faţă de LGBTQ", a punctat el.

Pe de altă parte, Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau a NATO, deoarece "noi, europenii, nu avem suficienţi bani pentru asta", a mai spus premierul Ungariei.

"UE trebuie să renunţe la identitatea sa de proiect politic şi să devină un proiect economic şi de apărare", consideră Orban.

UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina la sfârşitul lunii trecute, deşi ţara se află în faţa unui drum lung şi dificil înainte de a putea adera la bloc.

Pe de altă parte, Declaraţia finală a summitului NATO din această lună - agreată şi de Orban -  a afirmat că alianţa va sprijini Ucraina pe "calea sa ireversibilă" către aderare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.