Numeroşi infractori militari şi civili - recruţi beţi, militari nesubordonaţi, condamnaţi - au fost trimişi în unităţile penitenciare ruseşti cunoscute sub numele de ”Furtuna-Z”, în prima linie, pe front, în Ucraina, declară 13 persoane la curent cu dosarul, inclusiv cinci luptători din aceste plutoane, din care puţini supravieţuiesc să-şi spună povestea, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Combatanţii Furtuna sunt doar carne de tun”, declară un militar din Unitatea nr. 40318 care a fost desfăşurat în mai şi iunie anul trecut în apropiere de sângerosul Bahmut, în estul Ucrainei.

El spune că a acordat îngrijiri medicale pe câmpul de luptă unui grup de şase-şapte combatanţi răniţi, din cadrul Furtunii-Z, care nu s-a supus ordinelor unui comandant, pe al cărui nume nu-l ştie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nu ştie de ce a dat comandantul ordinul, dar susţine că acesta este un exemplu tipic al faptului că membrii Furtunii-Z sunt consideraţi de către ofiţeri de o valoare mai mică decât a trupelor regulate.

El a cerut protecţia anonimatului de frica persecuţiei în Rusia, din cauză că a vorbit despre război şi şi-a exprimat compasiunea faţă de soarta acestor militari.

”Dacă comandanţii prind pe cineva că-i miroase respiraţia a alcool, îl trimit imediat în plutoanele Furtuna”, declară el.

Un ofiţer de la Unitatea nr. 40318, contactat de Reuters, a refuzat să comenteze cu privire la Furtuna-Z şi a închis telefonul. Kremlinul a trimis Reuters la Ministerul rus al Apărării, care nu a răspuns.

Presa rusă controlată de stat scrie că plutoanele Furtuna-Z există, că au luat parte la bătălii aprige şi că unii dintre membrii acestora au fost decoraţi pentru curaj, însă nu dezvăluie cum sunt formaţi sau pierderile pe care le suferă.

Reuters subliniază că este prima instituţie de presă care compilează o relatare cuprinzătoare despre felul cum sunt alcătuite şi desfăşurate  aceste plutoane, în urma unor discuţii cu surse directe la ceea ce se întîmplă.

La fel ca militarul din Unitatea nr. 40318, cele 13 surse intervievate - inclusiv patru rude ale unor membri ai Furtunii-Z şi trei militari din armata regulată care au interacţionat cu aceste plutoane - au cerut protecţia anonimatului de frica represaliilor.

Reuters scrie că a verificat identitatea tuturor combatanţilor implicaţi cu ajutorul cazierului judiciar, reţelelor de socializare sau prin discuţii cu camarazi şi familiile acestora.

Aceste plutoane penale, de 100-150 de militari, care provin din unităţi ale armatei regulate, au fost trimise de obicei în cele mai expuse părţi ale frontului şi au înregistrat adesea pierderi importante, potrivit surselor citate, care au identificat cel puţin cinci plutoane de luptă Furtuna-Z care luptă împotriva contraofensivei ucrainene în estul şi sudul Ucrainei.

Trei dintre cei cinci combatanţi din cadrul Furtunii-Z şi rudele altor trei combatanţi din aceste plutoane povestesc confruntări de coşmar, în care majoritatea plutonului a fost eliminat.

Unul dintre combatanţi, condamnat cu privire la furt şi recrutat din închsioare, declară că doar 15 dintre cei 120 de oameni din unitatea sa, încorporaţi în al 237-lea Regiment, nu au fost ucişi sau răniţi în apropiere de Bahmut, în iunie.

Desfăşurarea unor astfel de plutoane este o premieră a armatei ruse în Ucraina, după ce gruparea paramilitară rusă Wagner - desfiinţată după rebeliunea eşuată din iunie - a trimis condamnaţi să lupte pe front în Ucraina, iar unităţile Furtuna-Z se află în subordinea directă a Ministerului Apărării.

Din aceste plutoane fac parte atât condamnaţi care cer să lupte în schimbul graţierii, cât şi militari din armata regulată care sunt pedepsiţi din cauza unor abateri disciplinare, declară sursele citate.

Plutoanele Furtuna-Z sunt utile Ministerului Apărării, deoarece pot fi desfăşurate ca artilerie de sacrificiu, potrivit Conflict Intelligence Team, o organizaţie independentă care monitorizează războiul.

”Luptătorii Furtuna sunt trimişi în cele mai periculoase părţi ale frontului, atât în apărare, cât şi în atac”, declară Reuters acest grup înfiinţat în Rusia.

Ministerul Apărării nu a recunoacut niciodată că a înfiinţat plutoane Furtuna-Z, însă primele relatări despre existenţa acestora au apărut în aprilie, când Institutul Studierii Războiului (ISW), un think-tank cu sediul în Statele Unite, cita un raport militar rus - divulgat - privind formarea acestor plutoane.

Reuters scrie că nu a fost în măsură să stabilească câţi militari ruşi fac parte din aceste unităţi.

Însă, potrivit surselor citate, câteva sute de combatanţi din cadrul Furtunii-Z sunt desfăşuraţi, în prezent, în prima linie a frontului.

Wagner a aruncat în război aproximativ 25.000 de oameni, dezvăluia în iunie, în timpul revoltei pe care a abandonat-o atunci fostul şef al grupării paramilitare Evgheni Prigojin, mort într-un accident de avion.

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a adus vineri un omagiu condamnaţilor care luptă în armata regulată.

El a spus unui mic grup de militari din armata regulată, într-o întâlnire televizată, că ştie că doi dintre camarazii lor, foşti deţinuţi, au fost ucişi în luptă.

”Ei şi-au dat viaţa pentru patrie şi şi-au răscumpărat în întregime vina”, declara Putin, care a anunţat că familiile condamnaţilor vor primi ajutor, fără să facă alte precizări.

Există un precedent istoric. Infractori militari au fost trimişi cu forţa în unităţi combatante în 1942, când Armata Roşie se retrăgea din calea naziştilor.

Iosif Stalin a ordonat atunci ca militarii care au intrat în panică sau au dezertat din post să formeze ”batalioane disciplinare”, trimise în cele mai periculoase părţi ale frontului, potrivit unui decret semnat de către fostul dictator sovietic.

Guvernul de la Kiev a anunţat, la rândul său, că eliberează condamnaţi care sunt de acord să lupte în război.

DIN AREST LA CARNAGIU

”Furtuna-Z” este un nume neoficial folosit de către trupele ruse, care alătură un nume folosit pentru a desemna trupe de asalt şi litera ”z”, adoptată de armată ca simbol al invaziei Ucrainei.

Un tânăr originar din regiunea rusă Mordovia (centru), Artiom Şcikin, în vârstă de 29 de ani, care ispăşea o condamnare la doi ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de jaf, în decembrie 2021, a fost contactat de către recrutori de la Ministerul Apărării la închisoare, care căutau deţinuţi dispuşi să lupte în Ucraina, potrivit unor documente judicare şi a două dintre rudele acestuia.

El s-a înscris, în pofida faptului că urma să fie eliberat în decembrie 2023, pentru că voia să-şi şteargă cazierul şi să câştige bani pentru familia sa, pentru a-şi renova casa, declară membrii familiei.

Trei membri ai Furtunii-Z declară că li s-au oferit salarii de aproximativ 200.000 de ruble (aproximativ 2.000 de dolari) pe lună, dar că li s-a plătit, în medie, jumătate din această sumă.

Până în mai, Şcikin a fost repartizat într-o unitate penală din cadrul celui de-al 291-lea Regiment de Gardă al Puşcaşilor Motorizaţi, desfăşurat în regiunea ucraineană Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde Kievul încearcă să spargă apărarea rusă, potrivit rudelor.

Un oficial de la cartierul general al regimentului, contactat de Reuters, a refuzat să răspundă.

Un reprezentant al ocupaţiei ruse în Zaporojie, Vladimir Rogov, care prezintă cu regularitate, online, informaţii despre război, a scris pe Telegram că al 291-lea regiment lupta în regiune în vară. Contactat de Reuters, el nu a răspuns.

Rudele lui Şcikin au primit ultima veşti de la el la 18 iunie.

Câteva zile mai târziu, poziţia unităţii sale a fost atacată de către ucraineni, declară rudele, care citează discuţii cu supravieţuitori din plutonul lui Şcikin..

Trei camarazi care se aflau într-un tranşeu împreună cu el au fost ucişi, unuia i-a fost smulsă mână, iar Şcikin a fost dat dispărut, declară rudele.

Cadavrul tânărului nu a fost recuperat.

Rudele sale declară că nu au primit un răspuns sau nu au primit un răspuns definitiv de la minister despre soarta tânărului.

”Ei erau dintr-o unitate Furtuna. Pentru ei nu se grăbeşte nimeni”, declară una dintre rudele militarului.

Reuters scrie că nu a putut să verifice independent versiunea familiei lui Şcikin.

BEŢI ŞI DROGAŢI DE GARDĂ

Condamnaţii formează nucleul plutoanelor penale, însă unii militari au fost detaşaţi în acestea pentru a fi pedepsiţi disciplinar, declară doi militari, potrivit cărora membri ai unităţilor lor au fost transferaţi în acest fel, dar şi un combatant Furtuna-Z, Igor, încarcerat în urma unei tentative de omor.

Cei doi militari, unul din cadrul Unităţii nr. 40318, declară că ofiţerii trimit în Furtuna-Z militari prinşi beţi sau drogaţi în timp ce se aflau de gardă sau pentru că refuză să îndeplinească ordine.

Legislaţia rusă cu privire la disciplina militară prevede că un militar poate fi transferat într-o unitate penală dacă este condamnat de către un Tribunal Militar.

Niciuna dintre sursele citate nu a declarat Reuters că militarii trimişi în Furtna-Z a fost audiaşi de vreun tribunal.

Militarul din Unitatea nr. 40318, contactat săptămâna trecută de Reuters, a declarat că niciun tribunal militar nu este implicat în aceste trasferuri, iar combatantul Furtuna-Z Igor a declarat că nu are cunoştinţă despre organizarea vreunei audieri judiciare.

Convenţia de la Geneva, un tratat internaţional care reglementează războiul, nu are prevederi cu privire la militarii pedepsiţi de către propria tabără.

REVOLTĂ A COMBATANŢILOR DIN FURTUNA-Z

Un grup de aproximativ 20 de combatanţi din cadrul Furtunii-Z din Zaporojie, din cadrul Unităţii nr. 22179, a decis că s-a săturat de tratamentul la care este supus, a refuzat să îndeplinească ordinul de a se întoarce pe linia frontului şi a făcut, la 28 iunie, o înregistrare video în care se plânge de felul în care este tratat.

Reuters scrie că a sunat la numerele publice de telefon ale unităţii, dar acestea erau scoase din serviciu.

”În prima linie, unde am fost eu, nu ni se livrează muniţie. Nu am primit apă sau mâncare. Răniţii nu au fost luaţi. Morţii putrezesc şi acum”, denunţă un combatant, pe care Reuters scrie că nu l-a putut identifica, în această înregistrare video.

”Ne dau ordine cumplite, care nici măcar nu merită să fie îndeplinite”, denunţă el. ”Refuzăm să continuăm să desfăşurăm misiuni de luptă”.

Reuters scrie că a reuşit să identifice doi dintre combatanţii care au luat parte la această revoltă şi că a discutat cu o rudă a fiecăruia dintre ei, care a coroborat acuzaţiile din înregistrarea video, publicată la 28 iunie de Gulagu.net, o campanie a unui grup din Franţa în favoarea drepturilor deţinuţilor, examinate de către Reuters.

După publicarea înregistrării video, ofiţeri din Poliţia Militară au bătut doi combatanţi, dar şi membri ai plutoanelor lor, ca pedeapsă pentru revoltă, potrivit celor două rude citate.

Ele declară că, după aceea, cei doi combatanţi le-au spus că condiţiile s-au îmbunătăţit, dar că nu ştiu când vor fi autorizaţi să plece din armată aceşti bărbaţi.

Autorităţile ruse nu au comentat în mod public acest incident, iar Ministerul Apărării, contactat de Reuters, nu a răspuns.

O membră a familiei unuia dintre militarii care au luat parte la revoltă, un bărbat din Siberia care s-a înrolat voluntar în Furtuna-Z dintr-o închisoare, declară că îi este groază de veşti de pe front.

”Doamne, fă să se termine mai repede”, a declarat ea despre război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.