Reprezentanţi ai administraţiei Trump au informat marţi Congresul că Statele Unite se retrag din acordul în dosarul nuclear iranian, declară surse parlamentare citate de Reuters.
Donald Trump urmează să anunţe marţi retregarea Statelor Unite din acord, cu riscul deschiderii unei perioade de tensiuni puternice cu aliaţii săi europeni şi de incertitudine cu privire la ambiţiile atomice ale Teheranului, relatează AFP.
La cincisprezece luni după ce s-a instalat la putere, Trump, care urmează să se exprime marţi, la ora 18.00 GMT, la Casa Albă, pare pregătit să întoarcă spatele unei mari părţi a comunităţii internaţionale şi să pună în discuţie acest text, încheiat în 2015 după 21 de luni de negocieri dure.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Preşedintele a decis să se retragă din JCPOA”, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului, folosind acronimul sub care este cunoscut acest text semnat în 2015 de Barack Obama şi care vizează - în schimbul unei ridicări treptate a sancţiunilor, să asigure că Teheranul nu se dotează cu arma nucleară.
Nicio precizare nu s-a oferit, în acest stadiu, cu privire la modul în care se va efectua retragerea.
Potrivit cotidianului american The New York Times (NYT), preşedintele american, care a denunţat continuu textul ”oribil” încheiat de predecesorul său se pregăteşte să reintroducă toate sancţiunile care au fost ridicate în schimbul angajamentului Iranului de a nu se dota cu arma nucleară.
O asemenea decizie - vizând în special Banca centrală iraniană şi veniturile petroliere ale Teheranului - ar urma să provoace o reacţie dură a autorităţilor iraniene, care ar putea, prin ricoşeu, să se considere dezlegate de angajamentele lor.
Discursul său va fi urmărit cu atenţie în Orientul Mijlociu, unde mulţi se tem de o escaladare cu Republica islamică, dar şi în cealaltă parte a lumii, în Coreea de Nord, odată cu apropierea summitului între Donald Trump şi Kim Jong Un vizând dezarmarea nucleară a peninsulei coreene.
Cu excepţia Statelor Unite, toţi semnatarii au apărat până la capăt acest compromis, pe care-l consideră ”istoric”, subliniind că Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a certificat cu regularitate respectarea de către Teheran a prevederilor acestui text menit să garanteze caracterul paşnic al programului său nuclear.
Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a declarat că se teme ”ca un eşec să nu conducă la o escaladare” în Orientul Mijlociu.
Palatul Elysée a anunţat că preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta marţi seara cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Theresa May.
În schimbul angajamentelor Teheranului, Washingtonul şi-a suspendat sancţiunile legate de programul nuclear iranian.
Însă legea americană îi impune preşedintelui să se pronunţe cu privire la o prelungire a acestei suspendări la fiecare 120 sau 180 de zile, în funcţie de tipul măsurilor ”punitive”.
Unele suspendări ajung la termen sâmbătă, însă grosul lor rămâne teoretic în vigoare până la jumătatea lui iulie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...