Candidata democrată la alegerile prezidenţiale din SUA Kamala Harris reuşeşte să atragă mai mult sprijin din partea alegătorilor de culoare decât a făcut-o preşedintele Joe Biden cât a fost în cursă în acest an, în timp ce sprijinul republicanului Donald Trump în rândul alegătorilor albi a crescut uşor în ultimele luni, potrivit unei analize a sondajelor Reuters/Ipsos.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Analiza, care a examinat peste 10.000 de răspunsuri din şapte sondaje Reuters/Ipsos efectuate la nivel naţional începând cu luna mai, indică puncte forte, dar şi vulnerabilităţi semnificative pentru Kamala Harris, vicepreşedintele SUA care a preluat campania lui Biden atunci când preşedintele a renunţat, la 21 iulie, să mai candideze pentru realegere.

Harris ar fi prima femeie de culoare aleasă preşedinte, precum şi prima americancă de origine asiatică, dacă l-ar învinge pe Trump în alegerile din 5 noiembrie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aproximativ 70% dintre alegătorii de culoare intervievaţi în iulie au ales-o pe Harris în locul lui Trump într-un scrutin ipotetic, faţă de 59% care l-au susţinut pe Biden în sondajele din mai şi iunie. Ponderea votului persoanelor de culoare în favoarea lui Trump a crescut uşor la 12% în iulie, de la 9% în mai şi iunie.

Între timp, Trump beneficiază de un sprijin sporit din partea alegătorilor albi. Aproximativ 50% l-au ales pe Trump în sondajele din iulie, faţă de 46% în mai şi iunie. Harris a fost susţinută de 38% dintre alegătorii albi în iulie, faţă de 36% în mai şi iunie.

Cursa rămâne, în esenţă, la egalitate, Harris şi Trump având fiecare 43% susţinere într-un agregat al sondajelor de luna trecută. Biden şi Trump au avut fiecare 40% în sondajele realizate în ultimele două luni.

Analiza a examinat răspunsurile la sondaje colectate pe parcursul lunii iulie cu privire la un concurs ipotetic Harris-Trump şi a inclus răspunsuri de dinainte ca Biden, în vârstă de 81 de ani, să îşi încheie candidatura. Cu toate acestea, toate răspunsurile referitoare la Harris au fost colectate după dezbaterea din 27 iunie a lui Biden împotriva lui Trump, când prestaţia ezitantă a preşedintelui i-a determinat pe democraţi să îi ceară acestuia să îşi încheie campania, precizează Reuters.

Alegătorii albi formează cel mai mare bloc rasial, reprezentând 72% din totalul alegătorilor în alegerile din 2020, potrivit Pew Research Center, deşi ponderea lor în electorat a scăzut brusc în ultimele decenii. Afro-americanii au reprezentat doar 11% din alegători în acel an. Dar ei sunt o componentă esenţială a sprijinului Partidului Democrat şi ar putea juca un rol important în alegerile din acest an.

Alegătorii de culoare din Georgia, de exemplu, l-au propulsat pe Biden spre victorie în faţa lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2020. Dar o creştere a costului vieţii şi ceea ce ei consideră a fi o lipsă de progres în ceea ce priveşte problemele de justiţie rasială au provocat deziluzie în unele cercuri.

Terrance Woodbury, un democrat specializat în atragerea alegătorilor minoritari, a declarat că Harris are nevoie de un sprijin copleşitor din partea afro-americanilor pentru a compensa slăbiciunea sa în rândul alegătorilor albi, în special al bărbaţilor albi şi al persoanelor în vârstă. Biden a câştigat 92% din voturile negrilor în 2020, în timp ce Trump a câştigat 55% din voturile albilor, potrivit analizei exit-poll-urilor făcută de Pew Research Center. "Va trebui să îşi consolideze baza de votanţi de culoare, de votanţi tineri şi de femei de culoare", punctează Woodbury referindu-se la Harris.

Harris ar putea obţine o cotă mai mare de alegători de culoare care au fost anterior nehotărâţi. O proporţie de 19% dintre alegătorii de culoare înregistraţi în iulie s-au declarat indecişi, sunt dispuşi să aleagă un al treilea candidat sau nu ar vota deloc, în scădere de la 31% în mai şi iunie.

Trump a acuzat-o în mod fals pe Harris că şi-a minimalizat anterior moştenirea de om de culoare. El a fost huiduit la o convenţie a jurnaliştilor de culoare când a spus că ea şi-a promovat doar moştenirea indiană în trecut. Harris, care este de origine indiană şi jamaicană, s-a identificat de mult timp ca fiind atât de culoare, cât şi asiatică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.