Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a făcut un apel, la reuniunea ministerială cu tema „Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală", în vederea realizării unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice porturile româneşti de la Marea Neagră şi de la Dunăre, pentru a uşura realizarea exporturilor ucrainene de cereale. Ministrul român a evidenţiat necesitatea luării de măsuri pentru securitatea transporturilor alimentare din Marea Neagră, în condiţiile agresiunii Federaţiei Ruse, inclusiv prin protecţia contra minelor în derivă.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, la invitaţia secretarului de stat american Antony Blinken, la reuniunea ministerială „Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală" ("Global Food Security Call to Action") organizată la Sediul ONU din New York. Participarea ministrului român de externe la evenimentul de la New York vine în continuarea dialogului său cu secretarul de stat al SUA pe tema securităţii alimentare, din marja reuniunii informale a miniştrilor de externe NATO de la Berlin (14-15 mai 2022).
Reuniunea ministerială găzduită de Statele Unite a avut drept scop coagularea eforturilor internaţionale pentru a reduce efectele crizei alimentare actuale la nivel global, agravată de pandemia de COVID-19 şi, cel mai recent, de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Au participat înalţi oficiali din 42 de ţări din diverse regiuni ale lumii, atât din state care sunt sau ar putea fi afectate în mod direct de insecuritatea alimentară, din cauza războiului ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a dus inclusiv la blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale din această ţară, respectiv state care pot contribui la consolidarea securităţii alimentare, a nutriţiei şi a rezilienţei la nivel global, inclusiv state membre ale Consiliului de Securitate sau ale G7, respectiv alte state, printre care şi România. De asemenea, au participat oficiali din conducerea Programului Alimentar Mondial, Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii, UE şi ONU.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a făcut apel la acţiune pragmatică şi solidară în sprijinul Ucrainei şi al statelor afectate de blocarea exporturilor de produse alimentare ucrainene, atrăgând atenţia asupra deteriorării situaţiei umanitare din această ţară şi evidenţiind implicaţiile complexe ale conflictului militar declanşat de Rusia, inclusiv din perspectiva securităţii alimentare a multor state din diverse regiuni ale lumii.
"De asemenea, a prezentat eforturile susţinute, multidimensionale, întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, care vizează pe de o parte susţinerea economiei ucrainene şi, pe de altă parte, limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global, prin facilitarea transportului pe teritoriul României pentru transportatorii din Ucraina şi prin oferirea de rute alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile româneşti de la Dunăre. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa eforturilor de tip multilateral, inclusiv de la nivelul ONU, pentru coordonarea răspunsului internaţional la efectele pe scară largă ale războiului din Ucraina, inclusiv în domeniul securităţii alimentare. În acest context, a reiterat apelul la mobilizarea unui efort cât mai larg, din partea cât mai multor state la nivel internaţional, pentru realizarea unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice şi rutele şi porturile româneşti amintite, pentru a uşura realizarea exporturilor ucrainene către destinaţiile lor. În acest scop, ministrul român a evidenţiat necesitatea luării de măsuri pentru securitatea transporturilor alimentare din Marea Neagră, în condiţiile agresiunii Federaţiei Ruse, inclusiv prin protecţia contra minelor în derivă", precizează MAE.
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, şi alţi înalţi oficiali au informat cu privire la exacerbarea fenomenului insecurităţii alimentare, la impactul global al agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi la măsurile pe care ONU le are în vedere ca răspuns la provocările rezultate în acest context. Miniştrii de externe participanţi au evidenţiat nevoile umanitare actuale, axându-se pe eforturile de dezvoltare pe termen lung, necesare pentru consolidarea rezilienţei statelor afectate în contextul actual. Totodată, participanţii au relevat că accelerarea creşterii preţurilor la alimente ameninţă să destabilizeze în special societăţile fragile, să adâncească sărăcia extremă, să sporească foametea, să extindă urgenţele de ordin umanitar, să accelereze migraţia şi să provoace discrepanţe economice suplimentare.
România s-a alăturat Declaraţiei adoptate în cadrul reuniunii ministeriale pe tema Roadmap for Global Food Security - Call to Action, care cuprinde o serie de acţiuni concrete propuse, prin care statele „cu resurse disponibile" se angajează să întreprindă diverse măsuri, ca răspuns la criza alimentară mondială, printre care contribuţii financiare umanitare, donaţii, menţinerea pieţelor deschise şi evitarea de restricţii, sporirea producţiei de îngrăşăminte, măsuri pentru agriculturi durabile, reziliente, favorizarea inovaţiilor şi a agriculturii inovative, transparenţa şi partajarea promptă a datelor pentru monitorizarea evoluţiilor de pe piaţa globală a alimentelor.
Joi, ministrul Bogdan Aurescu va lua parte, la New York, şi la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU cu tema „Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", organizată de SUA, în calitate de preşedinte al CS ONU pentru luna mai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.