Washingtonul, Moscova şi principalele ţări din regiune implicate în războiul civil din Siria au reluat sâmbătă, în Elveţia, negocieri menite să oprească din nou baia de sânge, într-o atmosferă de pesimism general, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reuniunea a început către ora locală 15.30 (16.30, ora României), într-un palat din Lausanne, şi a fost precedată de o întâlnire privată între secretarul de Stat american John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov, care nu s-au mai văzut de la începutul ofensivei ruso-siriene, în urmă cu trei săptămâni, asupra oraşului sirian Alep (nord).

Această întâlnire, într-un format nou - Rusia, Statele Unite, Qatarul, Turcia, Arabia Saudită, Iranul, Egiptul, Irakul şi Iordania, dar şi emisarul ONU pentru Siria - vizează să găsească un mijloc prin care să oprească masacrul, însă speranţele unui progres sunt slabe, potrivit unor participanţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Eu nu mă aştept la un anunţ major la finalul acestei întâlniri. Va fi un proces foarte dificil", a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului, răspunzându-i astfel lui Serghei Lavrov, care a anunţat joi că "nu e nimic special de aşteptat" de la această reuniune.

"Personal, nu cred că putem să ne facem speranţe prea mari cu privire la rezultatul acestei reuniuni", a declarat sâmbătă Bahram Ghassemi, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Întâlnirea de la Lausanne are loc într-o atmosferă tensionată între Moscova şi occidentali, care acuză Rusia de "crime de război" la Alep, un oraş a cărui cădere, de acum posibilă, ar constitui o cotitură majoră de la începutul Războiului din Siria, în 2011.

John Kerry urmează să se ducă duminică la Londra, la o reuniune ministerială a grupului statelor care au "afinităţi" cu Siria, inclusiv cu europenii care nu au fost invitaţi la Lausanne, şi la care va participa ministrul francez de Externe, a anunţat sâmbătă Quai d'Orsay.

"CUCERIREA ALEPULUI DE EST CU ORICE PREŢ"

Însă ce pot aduce aceste noi negocieri, în contextul în care Moscova şi Washingtonul, care discută de un an, au organizat zeci de reuniuni şi au încheiat două armistiţii care nu au ţinut mai mult de câteva zile, comentează AFP.

"Ne putem imagina că cele două mari puteri vor exercita presiuni asupra aliaţilor lor regionali cu scopul de a smulge un acord de încetare a focului", apreciază Karim Bitar, de la Institutul pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS).

Însă, în opinia sa, "ruşii sunt pe cale să încerce să-şi maximizeze avantajul înainte să vină succesorul lui Barack Obama, probabil Hillary Clinton, care va avea, fără îndoială, o atitudine mai fermă în privinţa Siriei" decât actualul preşedinte american.

"Violenţa raidurilor demonstrează că există o decizie rusă cu privire la cucerirea Alepului de Est cu orice preţ", apreciază la rândul său Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

De la începutul ofensivei împotriva părţii rebele a oraşului, în care trăiesc aproximativ 250.000 de oameni, peste 370 de persoane, în principal civili, au fost ucise, potrivit Observatorului.

Regimul de la Damasc şi aliatul său rus afirmă că bombardează Alepul pentru a-i elimina pe "terorişti".

Potrivit mai multor surse, reuniunea de la Lausanne urmează să examineze un plan, propus de emisarul special ONU pentru Siria Staffan de Mistura, vizând scoaterea securizată din Alep a combatanţilor din cadrul Fatah al-Sham (Fostul Front al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida), mai puţin de 1.000 de oameni, porivit unor estimări.

Însă opoziţia şi susţinătorii ei se tem că, sub acoperirea evacuării combatanţilor, regimul vizează de fapt o predare forţată a Alepului.

"Diavolul este în detaliile acestui plan", subliniază o sursă diplomatică franceză. "Cine va fi evacuat? Numai combatanţi al-Nusra sau este un fel de evacuare forţată a întregii populaţii din Alepul de est?", se întreabă această sursă.

Pe teren, cartierele din estul Alepului, aflate sub controlul rebelilor, erau supuse din nou, sâmbătă, unor raiduri intensive, mai ales cartierele Hanano, al-Mayssar şi Inzarat, potrivit Observatorului.

De asemenea, combatanţi din cadrul opoziţiei siriene, susţinuţi de Turcia, înaintau sâmbătă către oraşul Dabiq - situat între Alep şi frontiera turcă -, cu scopul de a-l recuceri de la jihadişti din cadrul Statului Islamic, a anunţat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a lansat pe 24 august o ofensivă fără precedent în Siria - intitulată "Scut pe Eufrat". Ea vizează să-i îndepărteze de la frontieră atât pe jihadiştii din gruparea extremistă, cât şi pe rebelii kurzii sirieni din cadrul unităţilor pentru protecţia Poporului kurd (YPG).

Începând din 2011, războiul din Siria a devenit tot mai complex, s-a internaţionalizat, s-a soldat cu moartea a peste 300.000 de oameni şi a devastat ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.