Inflaţia a scăzut în majoritatea economiilor din întreaga lume în 2024, dar alegătorilor nu le-a păsat. Înfuriaţi de creşterea puternică, în ultimii ani, a preţurilor la orice, de la ouă la energie, aceştia au pedepsit partidele aflate la putere aproape cu fiecare ocazie. Durerea inflaţiei persistă, iar partidele aflate la putere şi-au asumat vina, alegeri după alegeri, relatează Reuters.
În Statele Unite, costurile mai ridicate l-au ajutat pe Donald Trump să câştige un al doilea mandat de preşedinte, la patru ani după ce a fost îndepărtat de la Casa Albă şi apoi a susţinut în mod fals că scrutinul a fost fraudat. Susţinătorii săi au eşuat în încercarea lor de a anula înfrângerea lui Trump prin luarea cu asalt a Capitoliului SUA, la 6 ianuarie 2021. În acest an, ei şi-au făcut auzită vocea la urne, inaugurând o nouă conducere americană care probabil va pune la încercare instituţiile democratice de acasă şi relaţiile cu străinătatea.
Sentimentul anti-putere, determinat de inflaţie, a condus, de asemenea, la formarea de noi guverne în Marea Britanie şi Botswana, Portugalia şi Panama. Alegătorii sud-coreeni au plasat opoziţia la putere în parlament, ceea ce a oferit un control asupra preşedintelui Yoon Suk Yeol. La începutul lunii decembrie, preşedintele a impus legea marţială, o măsură pe care Adunarea Naţională a anulat-o rapid.
Alegerile au zguduit, de asemenea, Franţa şi Germania, precum şi Japonia şi India.
RĂZBOAIE
Într-un singur loc nu a avut loc nicio schimbare: Rusia, unde Vladimir Putin a fost reales preşedinte cu 88% din voturi, un record în Rusia post-sovietică. Moscova a continuat să îşi ducă războiul de agresiune împotriva Ucrainei, obţinând câştiguri teritoriale notabile. Marea întrebare este ce impact va avea asupra conflictului întoarcerea lui Trump la Casa Albă. El a promis să pună capăt războiului într-o zi. Mulţi în Ucraina şi în alte părţi ale Europei se tem că acest lucru va însemna să se alieze cu Putin şi să îngheţe actualul conflict.
În Orientul Mijlociu, Israelul şi-a continuat războiul împotriva Gazei şi l-a extins în Liban, unde a lăsat Hezbollahul susţinut de Iran decimat şi dezorientat.
În Siria, o alianţă bine coordonată de grupuri rebele l-a răsturnat pe Bashar al-Assad de la putere şi încearcă acum să conducă ţara.
AFACERI
În afaceri, companiile din întreaga lume s-au confruntat cu modul de adaptare la inteligenţa artificială. Dominaţia companiilor tehnologice pentru investitori poate fi rezumată la acest simplu fapt: şapte companii tehnologice - aşa-numiţii „Cei Şapte Magnifici” - reprezintă în prezent mai mult de o treime din capitalizarea de piaţă a S&P 500.
Elon Musk, care conduce una dintre aceste companii, Tesla, este consilier şi susţinător financiar al preşedintelui ales Trump. Privind în perspectivă, această combinaţie de putere politică şi de succes al giganţilor din tehnologie ar putea defini anul 2025.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.