O retragere precipitată a NATO din Afganistan va avea un ”preţ foarte scump” şi există riscul ca această ţară să ”redevină o bază a teroriştilor internaţionali”, avertizează marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, în urma unor anunţuri americane în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Afganistanul riscă să redevină o bază a teroriştilor internaţionali care să planifice şi organizeze atacuri în ţările noastre, iar Statul Islamic (SI) şi-ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorii pe care l-a pierdut în Siria şi Irak”, avertizează Jens Stoltenberg după ce Donald Trump şi-a exprimat voinţa unei accelerări a retragerii militarilor americani staţionaţi în Afganistan.

Secretarul general al NATO a lansat acest deja avertisment - în cadrul unei reuniuni a miniştrilor  Apărării, la sfârşitul lui octombrie-, iar argumentele sale au fost reluate luni de către liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, care l-a pus în gardă pe preşedintele american în exerciţiu Donald Trump.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Trump - înfrânt în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie de către democratul Joe Biden, dar care rămâne în funcţie până la 20 ianuarie - a promis să pună capăt ”războaielor fără sfârşit” şi a anunţat că vrea să reducă la 2.500 numărul militarilor americaniîn Afganistan, la începutul lui 2021.

El a evocat o retragere totală până de Crăciun.

”NATO este aliata (Americii) în Afganistan în urma unui atac asupra Statelor Unite, pentru a se asigura că această ţară nu va mai fi niciodată un refugiu al teroriştilor internaţionali. Sute de mii de militari din Europa şi din alte părţi s-au alărturat trupelor americane în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ei au plătit preţul suprem”, subliniază Jens Stoltenberg.

”Avem, în prezent, mai puţin de 12.000 de militari NATO în Afganistan, iar peste jumătate dintre ei sunt forţe neamericane. Chiar şi după noi reduceri americane, NATO îşi va continua misiunea de formare, consiliere şi asistenţă acordată trupelor afgane şi s-a angajat să le finanţeze până în 2024”, a precizat el.

Voinţa americană de dezangajare din această ţară, în urma încheierii Acordului de la Doha cu talibanii, dar şi o continuare a violenţelor reprezintă probleme grave pentru Alianţa Nord-Atlantică.

”O dilemă va apărea în următoarele luni”, avertiza Jens Stoltenberg în cadrul reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

”Am decis împreună să mergem în Afganistan. Vom proceda împreună la ajustări ale forţelor şi vom părăsi această ţară împreună”, repetă secreatrul general al NATO la fiecare reuniune.

Acest subiect urmează să fie discutat în cadrul unei reuniuni a miniştrilot Apărării din NATO prevăzută la 1-2 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.