”Virusul chinez” - formula folosită zilnic de către Donald Trump - le aminteşte de zile sumbre americanilor de origine asiatică şi riscă să alimenteze un rasism uneori latent, relatează AFP.
Expresia care provoacă furia Beijingului este asumată de către preşedintele Statelor Unite şi de către administraţia sa, care acuză China că face lumea să plătească un ”preţ dur” din cauză că a întârziat în împărtăşirea informaţiilor privind noul coronavirus.
Pentru americanii de origine asiatică, acest lucru înseamnă stereotipuri care le-au fost lipite mult timp de piele. Mai rău, sugerează, în mod greşit, că ei ar fi vinovaţi de răspândirea bolii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Incidentele par, pentru moment, limitate în Statele Unite, în comparaţie cu cele constatate în Europa la începutul pandemiei. Însă unele episoade provoacă îngrijorări.
Poliţia din New York a raportat, de exemplu, că un bărbat a urmărit şi bătut luna trecută o femeie asiatică care purta o mască de protecţie la metrou şi a numit-o ”bolnavă”.
Organizaţii de apărarea drepturilor civice au lansat joi un site pentru ca asistaicii americani să poată semnala incidente sau delicte rasiste legate de criza sanitară, în scopul aflării amplorii problemei.
În primele 24 de ore, site-ul a înregistrat 36 de semnalări, a anunţat Manjusha Kulkarni de la grupul Asian Pacific Policy and Planning Council.
”SITUAŢIA SE VA AGRAVA”
Ea a subliniat asupra unui incident. Un elev de colegiu de la Los Angeles l-a lovit de 20 de ori în cap pe un coleg de clasă de origine asiatică, pe care l-a acuzat de faptul că este purtător al virusului şi pe care l-a somat ”să se întoarcă” în China.
Potrivit lui Manjusha Kulkarni, această violenţă face parte dintr-o poveste mai veche - epoca ”pericolului galben”, când frica de asiatici a împins Statele Unite să interzică orice imigraţie chineză, în 1882.
”Cred cu adevărat că situaţia se va agrava, şi anume din cauza preşedintelui american, care alimentează fără încetare ura faţă de anumite comunităţi”, declară această activistă a drepturilor civice. ”El se comportă ca o mică lovitură şi ocupă tribuna. El are o putere enormă, oamenii îl ascultă”, deplânge ea.
Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei una dintre priorităţile sale,însă i-a vizat până acum în special pe imigranţii din America Latină sau din ţările musulmane.
Folosirea expresiei ”virus chinez” pare, potrivt justificărilor miliardarului republican, legată mai mult de rivalitatea geopolitică cu Beijingul.
”Acest lucru nu este deloc rasist”, dă el asigurări. ”Vreau să fiu precis”, a adăugat el, precizând că virusul vine într-adevăr ”din China”.
Cele două mari puteri se înfruntă într-un mare număr de subiecte, de la drepturile omului la comerţ, iar polemica cu privire la originea noului coronavirus s-a adăugat relaţiilor deja foarte tensionate.
În faţa ofensivei Casei Albe, autorităţile chineze l-au acuzat pe Donald Trump de o diversiune, cu scopul de a evita critici cu privire la propriul răspuns iniţial, atunci când a minimalizat pandemia. Însă un oficial chinez a colportat o teorie - nesusţinută cu dovezi -, potrivit căreia un militar american ar fi adus virusul la Wuhan, primul epicentru al pandemiei.
”TENSIUNI EXTREME”
Un profesor la Facultatea de Drept Hastings de la Universitatea din California, Frank H. Wu, autorul unei cărţi despre discriminări ale americanilor de origine asiatică, recunoaşte că bolile au fost denumite mult timp după presupusa lor origine geografică şi estimează că Washingtonul face bine să critice atitudinea Beijingului.
”Ceea ce este important nu este motivaţia. Ci sunt consecinţele. Iar aceste vorbe contează, pentru că este un moment de tensiuni extreme”, subliniază el.
El aminteşte că asiaticii din Statele Unite au fost mult timp asociaţi unei anumite lipse de igienă, o imagine încă răspândită atunci când vine vorba despre restaurante chinezeşti.
”Curăţenia a fost întotdeauna o metaforă în desemnarea cui este bine integrat, o bună persoană din punct de vedere moral”, declară Frank H. Wu. ”Aşadar, nu este vorba doar despre originea bolii. Este mult mai simbolic decât atât”.
În trecut, asiaticii americani au fost supuşi deja unor discriminări legate de boli, ca atunci când autorităţile au izolat, în 1900, Chinatownul de la San Francisco cu scopul de a opri ciuma bubonică.
Charles McClain, care a scris o carte despre istoria americanilor de origine chineză din perspectiva discriminărilor, subliniază că medicii apreciau atunci că asiaticii erau mai expuşi ciumei.
Chinatownul ”era foarte dens populat”, dar ”nu cred că moralitatea era mai mare decât altundeva în oraş”. ”Stereotipurile au jucat un mare rol în opinia publică”, consideră el.
Muncipalitatea a fost obligată până la urmă să să renunţe până la urmă la carantina impusă cu forţa cartierului de către justiţie, care a reclamat probe cu privire la faptul că chinezo-americanii erau mai susceptibili să fie contaminaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...