Primele două cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost înregistrate în Fâşia Gaza - o enclavă palestiniană aproape ruptă de lume şi suprapopulată - în care răspândirea epidemiei ar putea conduce la un dezastru, a alertat ONU, relatează AFP.
Plasată sub o blocadă israeliană de peste un deceniu, Fâşia Gaza nu a înregistrat până în prezent noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus, care mătură planeta.
Însă, duminică, Ministerul Sănătăţii din enclavă a anunţat că doi palestinieni, în vârstă de 30 şi 40 de an, care s-au întors din Pakistan, au contractat virusul.
Ei nu au ieşit dintr-un centru de carantină, situat la frontiera cu Egiptul, şi nu s-au amestecat în populaţie, a dat asigurări ministerul într-un comunicat.
Ei se află într-o stare stabilă, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului, Ashraf Al-Qodra.
Însă apariţia primelor cazuri în Fâşia Gaza provoacă îngrijorări. Potrivit unei surse palestineiene în domeniul securităţii, o delegaţie de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a sosit duminică în enclavă.
Imediat după apariţia epidemiei covid-19, experţi au subliniat riscurile Fâşiei Gaza, din cauza puternicei densităţi a populaţiei, a nivelului mare al sărăciei şi a situaţiei deplorabile a infrastructurilor sanitare.
Două milioane de palestinieni se înghesuie în această fâşie de pământ, îngtre Israel, Egipt şi Marea Mediterană.
”Este iluzoriu să credem că putem gestiona o asemenwa situaţie într-un spaţiu închis ca acesta”, declara, în urmă cu câteva zile, conducătorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) la Gaza Matthias Schmale, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un eventual ”dezastru uriaş”.
În cazul în care virusul se răspândeşte, ”situaţia va fi comparabilă celei de pe vasul de croazieră din largul Japoniei”, a avertizat el, referindu-se la "Diamond Princess", la bordul căruia virusul s-a răspndit rapid la începutul lui februarie,contaminând peste 700 dintre cei 3.700 de pasageri.
PREGĂTIRI
Locutorii Fâşiei Gaza s-au pregătit de o posibilă irupere a virusului, după ce în Israel s-au înregistrat 945 de cazuri şi un deces, de cealaltă parte a barierei de securitate, şi 57 de cazuri în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel, dar separat de Fâşia Gaza.
Adunările mari sunt interzise, şcolile sunt închise, iar mii de oameni sunt izolaţi acasă, majoritatea după ce s-au întors din Egipt, o ţară deja afectată de virus.
Autorităţile egiptene lasă deschis cu regularitate, din 2018, postul de frontieră de la Rafah - singura deschidere către lume a locuitorilor Fâşiei Gaza care nu se află pe mâna Israelului -, după ce postul a fost închis ani de zile aproape permanent.
În apropierea frontierei cu Egiptul, mişcarea şiită palestiniană Hamas, aflată la putere în enclavă, construieşte 1.000 de camere de izolare, care se adaugă centrului de carantină în care sunt închişi cei doi bolnavi.
Însă Fâşia Gaza dispune, pentru moment, de doar 60 de paturi la terapie intensivă şi se confruntă cu o penurie de personal, a tras recent un semnal de alarmă Gerald Rockenschaub, care conduce Birou OMS în teritoriile palestiniene.
Israelul afirmă, la rândul său, că face tot ceea ce poate pentru a se asigura că în Fâşia Gaza ajunge material medical şi anunţă că a facilitat trimiterea a 600 de kituri de depistare şi 1.000 de ţinute de protecţie.
Statul evreu impune o blocadă enclavei palestiniene din 2007 cu scpul, afirmă el, de a îndigui Hamasul, aflat la puterea de la acea dată. Criticii săi denunţă echivalentul unei pedepsiri colective.
Cei doi inamici au purtat trei războaie începând din 2008.
Pentru moment, Israelul autorizează ieşirea locuitorilor Fâşiei Gaza care suferă de cancer sau altă boală gravă în vederea unui tratament în Israel sau în Cisiordania. Însă este neclar dacă această autorizaţie este menţinută odată cu intrarea virusului în enclavă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...