Un restaurant denumit ”Trattoria Meloni” a fost deschis în Albania, în apropierea unui centru de primire a migranţilor arestaţi în apele italiene, de către un antreprenor, Gjergj Luca, în vârstă de 58 de ani, care a dat localului său de la Shengjin numele şefei Guvernului italian, ”Georgia Meloni”, sedus de personalitatea conducătoarei politice a extremei drepte, pe care o consideră ”extraordinară”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Clienţii mănâncă peşte şi fructe de mare ”priviţi” de zeci de portrete ale premierului italian - o Meloni care zâmbeşte, o Meloni serioasă, o Meloni furioasă, o Meloni copil, adolescentă sau femeie politică.

Gjergj Luca este fiul unui actor celebru din Albania.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În total, 70 de portrete ale şefei Partidului Fratelli d'Italia (FdI, postfascist), pictate de către un artist albanez foarte cunoscut, Heliton Haliti, sunt agăţate în restaurant.

”Atunci când bucătria, arta şi politica se unesc, putem face lucruri frumoase”, dă asigurări zâmbind larg restauratorul Luca.

Giorgia Meloni şi omologul său albanez Edi Rama au semnat la 6 noiembrie 2023 un acord privind deschiderea a două centre de primire a unor migranţi - unul în portul Shengjin, celălalt la aproximativ 20 de kilometri distanţă, la Gjader, care urmează să devină funcţionale în săptămânile viitoare.

Implementarea acestui acord - aprig criticat de opoziţia italiană şi mai multe organizaţii nonguvernametale (ONG) care denunţă aplicarea unui tratament inuman migranţilor - a înregistrat întârzieri, iar nimeni nu ştie data exactă a deschiderii.

Restaurantul nu era încă deschis atunci când Meloni a vizitat centrul de primire de la Shengjin, la începutul lui iunie.

Însă administratorul acestuia speră ca ea să vină să deguste felurile şi să admire portretele.

Giorgia Meloni ”este un personaj foarte interesant, puternic, iar chiar dacă nu avem aceleaşi convingeri politice, asta nu m-a împiedicat să muncesc cu pasiune”, declară AFP pictorul Heliton Haliti.

”Aveam nevoie de permisiune ca să-i pictez portretul?”, întreabă el cu un aer mirat.

”Oare Andy Warhol avea nevoie de permisiune să o picteze pe Marylin Monroe? În postmodernism este permis, iar eu cred că în ceea ce o priveşte pe Meloni am reuşit”, declară el.

Potrivit Orgabizaţiei Internaţionale a Migraţiilor, cel puţin 384 de migranţi au murit în primul trimestru al lui 2024 în timp ce traversau Marea mediterana către Italia şi Malta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.