Republicanul Kevin McCarthy, preşedintele Camerei americane a Reprezentanţilor, se întâlneşte miercuri cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen în California, în pofida unor ameninţări repetate cu măsuri de retorsiune ale Chinei, relatează AFP.
Tsai a sosit marţi seara la Los Angeles, în urma unui turneu diplomatic în America Latină, la o întâlnire care irită puternic Beijingul.
Autorităţile chineze au ameninţat să ”rispoteze” şi şi-au multiplicat declaraţiile furioase în ultimele săptămâni.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
China consideră Taiwanul una dintre provinciile sale de luat înapoi şi privilegiază o ”unificare paşnică”, însă nu exclude să-l ia cu forţa.
În numele principiului ”o singură Chină”, nicio ţară nu poate întreţine relaţii oficiale cu Beijiongul şi Taipeiul în acelaşi timp.
Într-un ultim avertisment, ministrul chinez de Externe sublinia luni că ”China se opune ferm” întrevederii celui de-al trilea om în statul american şi conducătoarea taiwaneză care provine dintr-un partid separatist.
Beijingul a anunţat că este pregătit ”să-şi apere ferm suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, însă fără să evoce în mod expres manevre militare.
Statele Unite întreţin de mult timp o ”ambiguitate strategică” în problema taiwaneză.
Această doctrină vizează atât să descurajeze China să invadeze Taiwanul, cât şi să-i împiedice pe liderii insulei să provoace beijingul prin declarea oficială a independenţei.
PRECEDENTUL PELOSI
Washingtonul recunoaşte Beijingul din 1979, dar rămâne cel mai puternic aliat al Taiwanului şi principalul firnizor de armament al acestuia.
Susţinerea insulei este unul dintre puţinele consensuri ale celor două partide în Congresul american, iar în mandatul lui Tsai Ing-wen, Taïwanul s-a apropiat de Statele Unite.
În august, preşedinta taiwaneză a primit-o în Taiwan pe democrata Nancy Pelosi, predecesoarea lui McCarthy la conducerea Camerei Reprezentanţilor.
Această vizită a înfuriat Beijingul, care a desfăşurat exerciţii militare în jurul insulei de o anvergură fără precedent de la mijlocul anilor '90.
Kevin McCarthy "se încpăţânează în continuare să vrea joave cartea Taiwan” cu scopul de ”îndigui” Beijingul, acuza luni într-un comunicat Consulatul Chinei la Los Angeles.
”El va comite fără îndoială aceeaşi greşeală, care va face şi mai mult rău relaţiilor chinezo-americane”, aprecia conmsulatul.
La fel ca Pelosi, liderul republican voia iniţial să se ducă în Taiwan, însă a optat până la urmă în favoarea unei abordări mai puţin frontale, prin întâlnirea cu Tsai Ing-wen, împreună cu mai mulţi aleşi din Congres, la periferia Los Angelesului, la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan.
Administraţia Biden a minimalizat importanţa acestei întâlniri, subliniind săptămâna trecută că este vorba despre un simplu ”tranzit” al conducătoarei taiwaneze şi nu despre o vizită oficială.
Washingtonul a îndemnat beijingul să nu se folosească de această întâlnire ca de un ”pretext” pentru a ”reacţiona exagerat în mod agresiv”.
”CHINA TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ”
”Răspunsul Chinei va depinde în parte (...) de ceea ce va spune McCarthy în mod public după întâlnire”, declară AFP directoarea Programului pentru Asia al grupului american de reflecţie German Marshall Fund, Bonnie Glaser.
Însă această specialistă consideră că retorica pe care Beijingul a folosit-o la momentul întâlnirii cu Pelosi obligă Guvernul chinez să-şi arate muşchii din nou.
”China a făcut deja declaraţii destul de ameninţătoare, ceea ce sugerează că trebuie să răspundă într-un fel sau altul”, rezumă ea.
În lipsa unei reacţii puternice, preşedintele chinez ”Xi Jinping riscă să pară slab”.
La rândul său, Tsai, al cărei mandat se încheie anul viitor, încearcă să arate că Beijingul nu a reuşit să izoleze diplomatic Taiwanul de când se află ea la putere, în 2016.
China a convins în ultimii ani mai multe ţări să nu recunoască Taiwanul. Ultima dintre ele este Hondurasul, care şi-a anunţat decizia la sfârşitul lui martie.
Numai 13 state mai recunosc Taiwanul - inclusiv Belize şi Guatemala, pe care Tsai le-a vizitat în cadrul acestui turneu, în urma unei prime etape la New York.
Taiwan's President Tsai Ing-wen has arrived in New York on a visit that has triggered threats of reprisal by China if she meets with US House Speaker Kevin McCarthy https://t.co/Dp5GkQCj6E pic.twitter.com/OD3hI2J1pL
— AFP News Agency (@AFP) March 30, 2023
Înainte să plece de la putere, preşedinta taiwaneză vrea să cimenteze încrederea taiwanezilor în formaţiunea sa, Partidul Democrat Progresist.
”Ea vrea să le arate concetăţenilor săi (...) că a creat o relaţie de încredere solidă, puternică şi fără precedent cu Statele Unite, ceea ce este foarte important pentru securitatea Taiwanului”, conchide Glaser.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.