Senatori republicani s-au justificat cu trei zile înaintea unei probabile achitări a lui Donald Trump în procesul destituirii acestuia în Senat, argumentând că a acţionat rău, dar nu atât de rău cât să devină primul preşedinte din istorie care să fie demis din funcţie, relatează AFP.
Anticipând achitarea sa, candidaţii la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie încearcă să-i convingă pe alegătorii din Iowa - primul stat care votează luni în alegerile primare - că fiecare dintre ei este mai puternic să facă decât ceea ce nu a făcut Senatul - şi anume să-l dea afară pe Trump de la Casa Albă.
Trump este acuzat de faptul că a cerut Ucrainei să ancheteze cuprivire la rivalul său democrat Joe Biden şi că a reţinut un ajutor militar destinat Kievului cu scopul de a exercita presiuni, iar republicanii sunt, astfel, de acord.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”El n-ar fi trebuit să o facă. A fost un lucru rău, aş spune nepotrivit, necorespunzător, a încălcat o linie. Singura problemă care merită să fie decisă este ce să facem”, a declarat duminică la postul NBC senatorul republican Lamar Alexander.
El a recunoscut că există ”munţi de probe” împotriva lui Trump.
Dar ”poporul” va trebui să hotărască, a spus el că a conchis.
”Ceea ce a făcut este departe de un act de trădare, de corupţie sau o crimă ori un delict major”, a adăugat senatorul, citând criteriile stabilite de Constituţie.
Colega sa Joni Ernst este mai indulgentă,. însă a denunţat duminică, la CNN, că ”probabil eu n-aş fi făcut acelaşi lucru”.
Astfel se conturează sfârşitul celui de al treilea proces din istoria Statelor Unite, după cele ale lui Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999 - în care niciunul nu a fost destituit, în contextul în care Constituţia prevede o majoritate de două treimi în acest sens.
Majoritatea republicană urmează să facă bloc în jurul preşedintelui ei şi să voteze ”nu” la verdict, însă mai mulţi senatori, în faţa elementelor copleşitoare, au grijă să nu-l absolve total pe plan moral.
”Toată această poveste nu are niciun sens”, a reiterat Donald Trump duminică, într-un interviu la Fox News.
”A fost foarte nedrept, mai ales pentru familia mea”, a apreciat el.
REVANŞĂ ÎN NOIEMBRIE
Într-un final, toată procedura pare ca partizană.
Atunci când Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, a adoptat cele două capete de acuzare, în decembrie - abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului -, niciun republican nu a votat ”pentru”.
Iar în Senat, timp de două săptămâni de audieri, în care cei 100 de senatori au făcut oficiul de juraţi, republicanii s-au folosit de majortatea lor pentru a refuza să audieze martori importanţi, inclusiv pe fostul consilier în probleme de securitate naţională John Bolton.
Donald Trump ar urma astfel să strige victorie miercuri, el care denunţă o mascaradă antidemocratică menită să anuleze rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016. El va avea ocazia să întrezărească încă de marţi seara ceea ce se va întâmpla în Congres, unde urmează să susţină discursul anual despre starea Uniunii.
Democraţii au adoptat un argument umitor. Ei afirmă că achitarea nu va fi cu adevărat o achitare, având în vedere că procesul din Senat a fost viciat.
”Nu poate avea loc achitare fără proces şi nu există proces fără martori, documente sau probe”, a declarat Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor.
Pete Buttigieg, un tânăr candidat în alegerile primare democrate, este de acord cu această analiză, dar, la fel ca rivalii săi, vrea să dea pagina acestui proces.
”Da, azi Senatul este juriul, însă mâine noi vom fi juriul”, a declarat el la CNN.
”La urne, vom putea transmite un mesaj prin care vom spune că a trişa, minţi, a pune o ţară străină să intervină în politica noastră, ca să nu mai vorbim de abuzul de putere şi de proasta administraţie, sunt lucruri inacceptabile”, a subliniat el.
Rămâne infamia unei inculpări în Camera Reprezentanţilor, care va rămâne ”pentru întotdeauna” asupra lui Trump, insistă Nancy Pelosi.
Numai Johnson şi Clinton au această pată în biografia lor.
Marea diferenţă este că cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite se prezintă din nou în faţa alegătorilor. El speră să fie primul preşedinte reales în pofida inculpării (”impeachment”).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...