Donald Trump nu este singurul republican ameninţat în alegerile americane de la 3 noiembrie, iar Partidul Republican - creditat cu scoruri proaste în sondaje - luptă să salveze mandatele senatorilor republicani şi să-şi păstreze majoritatea în Camera superioară a Congresului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt optimist”, declară pentru AFP senatorul democrat Chris Coons, un apropiat al candidatului la fotoliul de la Casa Albă Joe Biden.

”Cred că dacă alegerile ar fi organizate azi, democraţii ar prelua controlul în Senat”, apreciază el.

Miza este uriaşă. În cazul în care Joe Bidemn este ales preşedinte, iar democraţii îşi păstrează controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, Partidul Democrat ar deţine astfel controlul aupra tuturor pârghiilor mari ale puterii federale la Washington, pentru prima oară de la începutul preşedinţiei Obama.

Această perspectivă - încă neaşteptată acum câteva luni - a apărut în contextul în care unii alegători tradiţionali ai Partidului Republican s-au îndepărtat de furtunosul preşedinte, descurajaţi de modul în care gestionează pandemia covid-19.

În schimb, candidaţii democraţi obţin donaţii importante, alimentate de speranţa tot mai mare că ar putea obţine victoria.

Până şi senatorul din South Carolina Lindsey Graham, o figură în partid şi un apropiat al lui Donald Trump, îşi vede viaţa politică ameninţată de către un rival cu mult mai puţin cunoscut - Jaime Harrison -, care a spulberat recordurile la Senat şi a strâns 57 de milioane de dolari în trimestrul trei.

Republicanii deţin 53 dintre cele 100 de mandate în Senat, însă patru dintre ei sunt devansaţi în prezent în sondaje de către rivalii lor democraţi, iar  cinci sunt, la fel ca Lindsey Graham, cot la cot cu aceştia.

În cazul în care democraţii obţin trei mandate în plus în Senat şi Casa Albă, ei ar putea să preia controlul asupra Senatului, deoarece Kamala Harris ar putea atunci, potrivit Constituţiei, să voteze în vederea departajării unui vot de 50 la 50.

DISTANŢARE DE TRUMP

Senatorul conservator Ted Cruz a avertizat recent că alegerile parlamentare şi prezidenţiale de la 3 noiembrie ar putea să devină o ”baie de sânge” de proporţii istorice pentru republicani.

Mandatul său nu este pus în joc, însă colegul său texan John Cornyn se confruntă cu dificultăţi mai mari decât se aştepta, în pofida faptului că rămâne pe primul loc.

Senatorii aflaţi în dificultate ar trebui, oare, să se îndepărteze de Donald Trump?

”Într-unele dintre aceste state, el este foarte popular, iar asta mi-ar părea o decizie proastă”, declară John Cornyn pentru AFP, evitând însă să spună dacă preşedintele îi ajută candidatura în Texas.

”Sper să fac un scor mai bun ca el în stat”, s-a mulţumit el să răspundă.

Senatorii republicani din Arizona, Colorado şi Maine se află în dificultate de luni de zile. Ei încearcă să se distanţeze de Donald Trump.

Întrebaţi, în dezbateri recente, dacă sunt mândri să-l susţină pe miliardarul newyorkez, Martha McSally, în Arizona, şi Cory Gardner, în Colorado, s-au eschivat.

”Eu sunt mândră să mă bat pentru Arizona zi de zi”, a declarat senatoarea, un fost pilot de vânătoare, care este devansată cu opt puncte procentuale de fostul astronaut Mark Kelly.

”CUNOSC SOUTH CAROLINA”

În Maine, un stat care, la fel ca Colorado, a votat în 2016 cu Hillary Clinton, senatoarea Susan Collins este devansată de democrata Sara Gideon în toate marile sondaje, de la începutul anului.

North Carolina înclină şi ea la stânga de această dată. Republicanul în exerciţiu Thom Tillis este devansat cu cinci puncte procentuale de către democratul Cal Cunningham, în contextul în care acesta din urmă, un fost militar căsătorit, a recunoscut  recent că a făcut schimb de mesaje intime cu altă femeie.

Şi mai surprinzător, senatori republicani din state ca Iowa, Georgia, South Carolina şi Montana se afă cot la cot cu rivalii lor.

Iar dacă Joe Biden ar obţine o victorie zdrobitoare, efectul de domino ar putea pune în pericol mandate şi mai neaşteptate, în Texas, Alaska, Kansas şi chiar pe cel al liderului majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, în Kentucky.

În South Carolina, Lindsey Graham îşi apără loialitatea faţă de Donad Trump şi voinţa controversată de a avansa, în calitate de preşedinte al Comisiei Judiciare a Senatului, către confirmarea candidatei la Curtea Supremă Amy Coney Barrett, fără să aştepte alegerile de la 3 noiembrie.

”Numai timpul va spune cum va afecta asta alegerile”, a declarat el marţi.

Însă senatorul respinge ideea potrivit căreia eforturile sale ca Amy Coney Barrett să fie confirmată rapid de Senat l-ar putea costa mandatul.

”Nici măcar nu mă gândesc la asta”, a spus el. ”Aveţi încredere în mine, eu cunosc South Carolina”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.