Republicani din Congresul american îl îndeamnă pe Donald Trump să condiţioneze atribuirea unor noi fonduri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de demisia directorului OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe care îl acuză de faptul că a ”eşuat” să răspundă crizei noului coronavirus, relatează AFP.
”Directorul general Tedros a eşuat în misiunea sa de a răspunde în mod obiectiv celei mai vaste crize sanitare mondiale de când pandemia de HIV/SIDA şi-a atins vârful la mijlocul anilor 2000”, scriu, într-o scrisoare adresată preşedintelui american, 17 membri republicani ai Comisiei de Politică Externă din Camera Reprezentanţăilor.
”Recomandăm să condiţionaţi toate contribuţiile voluntare viitoare la OMS în anul fiscal 2020 de demisia directorului general Redros”, îndeamnă ei.
”Înţelegem şi avem în vedere rolul vital pe care OMS îl joacă în lume, mai ales în contexte manitare dificile”, scriu parlamentarii republicani, care subliniază că susţin anunţul făcut de Donald Trump la 14 aprilie prin care a suspendat finaţarea americană a acestui organism ONU.
Washingtonul este primul finanţator al OMS - cu peste 890 de milioane de dolari plătiţi la bugetul în curs, stabilit pe o perioadă de doi ani - adaugă semnatarii scrisorii.
Ei se declară ”profund îngrijoraţi” de gestionarea de către OMS şi Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a etapei de început a crizei covid-19.
”Minciunile PCC şi proasta gestionare a acestei crize de către OMS au permis unei epidemii regionale să devină o pandemie”, acuză ei.
Tedros Adhanom Ghebreyesus - un specialist în malarie, absolvent de imunologie şi doctor în sănătate comunitară - este primul director african al OMS.
Fost adjunct al ministrului Sănătăţii şi şef al diplomaţiei din Etiopia, el este totdată primul director - ales - al OMS.
G7 ÎNDEAMNĂ LA O EXAMINARE ŞI O REFORMĂ A OMS
Potrivit Casei Albe, liderii Grupului Celor Şapte (G7) cel mai industrializate ţări din lume au îndemnat joi la o ”examinare şi o reformă în profunzime” a OMS, susţinând totodată criticile lui Donald trump, în cadrul unei reuniuni prin videoconferinţăă.
”Liderii au recunoscut că ţările (membre) G7 contribuie anual cu peste un miliard de dolari la OMS, iar o mare parte a conversaţiei a vizat lipsa transparenţei şi proasta gestionare sistematică a pandemiei de către OMS”, a denunţat într-un comunicat Executivul american.
Însă cancelarul german Angela Merkel a subliniat, prin vocea purtătorului său de cuvânt Steffen Seibert, că nu este acord.
”Cancelarul a subliniat că pandemia poate fi depăşită doar printr-un răspuns internaţional puternic şi coordonat”, a declarat el.
”În acest context, ea şi-a exprimat deplina susţinere faţă de OMS”, a precizat Seibert.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.