Curtea Constituţională a Moldovei a anunţat luni că a suspendat o lege care reduce puterile prezidenţiale, care a fost votată săptămâna trecută de Parlamentul de la Chişinău în ciuda unor importante proteste, scrie AFP.
"Astăzi (...), Curtea Constituţională a ordonat suspendarea legii adoptate pe 3 decembrie 2020", a indicat această instanţă judiciară într-un comunicat.
Votată joi de Parlament la iniţiativa Partidului Socialist care îl susţine pe preşedintele Igor Dodon, această lege transferă în special controlul Serviciilor de Securitate (SIS) deputaţilor.
Această măsură a fost percepută de preşedintele ales, proeuropeana Maia Sandu, şi de susţinătorii ei ca o modalitate de a reduce rolul preşedintelui în detrimentul Parlamentului, controlat de Dodon.
Mai mult de 5.000 de persoane reunite la Chişinău, la apelul Maiei Sandu, au protestat contra acestei iniţiative în faţa Parlamentului, în ziua adoptării legii.
Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu a sesizat Curtea Constituţională pentru a o contesta.
Sandu trebuie să preia funcţia la sfârşitul lui decembrie în această fostă republică sovietică între Ucraina şi România, după ce a creat surpriza câştigând alegerile prezidenţiale în noiembrie în faţa pro-rusului Igor Dodon.
Duminică, mai multe zeci de mii de manifestanţi s-au adunat la Chişinău la apelul Maiei Sandu pentru a cere demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului.
Moldova este împărţită între susţinătorii unei apropieri de Moscova şi cei ai integrării europene, în special prin legături cu România vecină.
Sosirea la putere a Maiei Sandu a marcat un revers pentru Rusia, dornică să-şi conserve influenţa în ţară a cărei armată este desfăşurată în Transnistria, teritoriu pro-rus care a făcut parte din Moldova.
Moscova îl susţine deschis pe rivalul lui Sandu, preşedintele în exerciţiu Igor Dodon.
Fost premier proeuropean, Maia Sandu şi-a făcut campanie pe lupta contra corupţiei în această ţară de 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.