Uniunea Europeană a informat că este pregătită să lucreze cu guvernul legitim din Republica Moldova şi a subliniat că un dialog între reprezentanţii aleşi democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat. Pavel Filip a anunţat alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie. Mai multe persoane, majoritatea simpatizanţi ai Partidului Democrat (PD) din Republica Moldova, au înnoptat în faţa Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Finanţelor, Guvernului, Parlamentului şi Curţii Constituţionale. Aceştia şi-au instalat corturi şi spun că vor protesta cât este nevoie. Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost prezent la manifestaţia organizată de partidul său la Chişinău. El a declarat că se va face tot posibilul ca pe 6 septembrie să fie organizate şi alegeri prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană recunoaşte Guvernul Maia Sandu şi face apel la calm
CITEȘTE ȘI Politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie definită de voinţa poporului, susţine vicepremierul rus Dmitry Kozak
CITEȘTE ȘI Republica Moldova: Preşedintele PPE felicită ACUM pentru crearea Guvernului

UPDATE: Maia Sandu a anunţat că noul guvern se va întruni luni dimineaţă în şedinţă.

UPDATE: Simpatizanţii Partidului Democrat care protestează la Chişinău au ajuns în faţa sediului Preşedinţiei unde îi cer demisia preşedintelui Igor Dodon. Unii dintre protestatari au aruncat curcani în curtea clădirii, informează Unimedia.

La manifestaţia din Piaţa Marii Adunării Naţionale, protestatarii au aprobat rezoluţia „pentru apărarea ţării” prin care Igor Dodon este acuzat de trădare de ţară şi finanţări ilegale. Mai mult, în rezoluţie se cere organizarea de alegeri prezidenţiale în acelaşi timp cu cele parlamentare anticipate, programate pentru 6 septembrie.

Manifestanţii au părăsit apoi piaţa şi au mers în faţa clădirii Preşedinţiei. Acolo ei au scandat „Iuda”, „Demisia”, „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul” şi „Ţara nu se vinde”.

UPDATE: Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, este prezent la manifestaţia organizată de partidul său la Chişinău. El a declarat că se va face tot posibilul ca pe 6 septembrie să fie organizate şi alegeri prezidenţiale, informează Unimedia.

„Să vedem cine îi mai votează pe 6 septembrie în alegerile anticipate. Iar noi vom face tot ce e posibil ca concomitent cu alegerile parlamentare anticipate să aibă loc alegeri prezidenţiale. Dodon a încălcat jurământul. Noi, moldovenii, îl somăm să demisioneze din funcţie. Să-şi recunoască eşecul în încercarea de a-şi vinde ţara. Este un trădător”, a afirmat Plahotniuc.

„Am venit să arătăm un mesaj de solidaritate. Este o lovitură de stat. Jos Dodon! Noi, PD, am încercat să facem o alianţă, să mărim salarii, pensii mai mari, însă a venit Dodon să mă convingă să împărţim ţara. Nu am acceptat condiţiile lui, nu am acceptat să-mi trădez ţara”, a afirmat Plahotniuc.
 
Mulţimea a scandat: „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!”, „Fricosul” şi „Trădătorul!”.

UPDATE: Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, desemnat de Curtea Constituţională drept preşedinte interimar, a semnat decretul de convocare a alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie.

„Se vede că a devenit o tradiţie pentru domnul Dodon să încalce Constituţia”, a spus Pavel Filip, citat de Unimedia.
 
„Astăzi puterea nu mai este deţinută de nicio formaţiune politică, astăzi puterea e deţinută de cetăţeni. Fac apel la politicieni să nu mai forţeze îndeplinirea acestui plan care tot mai mult seamănă a uzurpare de stat”, a adăugat Filip.

UPDATE: Igor Dodon afirmă, după ce Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, că singura opţiune „mobilizarea externă şi internă, presiunea şi rezistenţa dură la uzurpatori”.

„Pasul disperat de a profita de Curtea Constituţională controlată pentru a ucide în continuare puterea. Singura cale de ieşire este mobilizarea externă şi internă, presiunea şi rezistenţa dură la uzurpatori ...”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, potrivit Unimedia.

UPDATE: Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, transmite Unimedia.

Curtea Constituţională a anunţat că urmează a fi stabilită data alegerilor parlamentare anticipate.

Anterior, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat că a examinat sesizarea nr.113f/2019 depusă de către un grup de deputaţi privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova.

În baza articolelor 85 alin.(1), 135 alin. (1) lit. f) şi 140 din Constituţie şi a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis următorul aviz:
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
  1. Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituţională, pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.
  2. În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exerciţiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a şi, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Avizul este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Anterior, Igor Dodon, într-o postare pe Facebook, a scris că Partidul Democrat nu intenţionează să transmită pe cale paşnică puterea majorităţii parlamentare legitime şi guvernului legal.

„Şi aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament şi noul guvern format au fost susţinute de majoritatea cetăţenilor şi au fost recunoscute de partenerii noştri externi din Vest şi din Est. În această situaţie, noi nu avem o altă soluţie decît să ne adresăm comunităţii internaţionale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere paşnică a puterii şi/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent şi ieşirea la proteste paşnice. Sînt convins că procesul este lansat şi nu există cale de întoarcele. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă”, a scris Dodon.

Parlamentul din Republica Moldova s-a întrunit, sâmbătă, într-o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale, sâmbătă, într-o şedinţă rapidă, toate deciziile luate de Parlament. Cu toate acestea, Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului condus de Maia Sandu, care a şi depus jurământul.

Vladimir Plahotniuc acuză o tentativă de lovitură de stat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.