Reprezentantul Chinei în Hong Kong, Wang Zhimin, a declarat că guvernul de la Beijing îşi menţine susţinerea faţă de liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, cea care trebuie să gestioneze cea mai gravă criză politică din oraş de când acesta s-a întors sub autoritatea Chinei în 1997, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Milioane de persoane au ieşit pe străzile din Hong Kong în ultima lună pentru a protesta faţă de un proiect de lege care permitea extrădarea infractorilor în China.

Zhimin a criticat violenţele care au avut loc la unele proteste, inclusiv momentul în care protestatarii au intrat în clădirea Consiliului Legislativ, pe care au vandalizat-o.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Dacă permitem infracţiuni şi încălcări ale legii sau nu le pedepsim, acest lucru ar reprezenta o provocare faţă de statul de drept din Hong Kong, lucru care va afecta interesele tuturor cetăţenilor din Hong Kong”, a afirmat el.

„Astfel, guvernul central o susţine cu fermitate pe Carrie Lam şi guvernul Regiunii Administrative Speciale pentru a continua să guverneze eficient şi să facă o diferenţă în concordanţă cu legea, susţinând poliţia din Hong Kong pentru a-şi face datoria”, a adăugat el.

Wang a ţinut un discurs la un eveniment pro-Beijing din Hong Kong care a fost transmis în direct la televizor.

Wang a reafirmat că „forţele străine” se află în spatele haosului din Hong Kong iar un număr redus de persoane au fost dispuse să fie folosite pentru a crea probleme.

„Ar trebui să oferim timp şi spaţiu guvernului Regiunii Special Administrative. Toată lumea ar trebui să se unească şi să meargă mai departe, să ne ajutăm unul pe altul şi să construim Hong Kong-ul, casa noastră comună”, a declarat Wang.

Carrie Lam a anunţat marţi că proiectul de lege privind extrădarea către China, care a provocat un val istoric de contestare este ”mort”, însă a refuzat să anunţe retragerea imediată a textului.

Fosta colonie britanică se confruntă de câteva săptămâni cu o criză politică profundă, declanşată de respingerea acestui text prin uriaşe manifestaţii paşnice, dar şi confruntări violente între poliţişti şi o minoritatea mai radicală.
Guvernul a anunţat suspendarea proiectului, însă acest lucru nu a fost suficient să potolească furia, care s-a metamorfozat într-o mişcare mai vastă ce reclamă reforme democratice şi oprirea eroziunii libertăţilor în acest teritoriu semiautonom, care a revenit în 1997 sub tutela Chinei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.