Reprezentanţii Frontex au anunţat miercuri după-amiază că Uniunea Europeană ar trebui să se aştepte la acelaşi număr de migranţi ca anul trecut pe ruta migratorie Libia-Italia. În 2016, până la 181.000 de migranţi au încercat să traverseze Marea Mediterană plecând de pe coastele Libiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De asemenea, până la 1,6 milioane de refugiaţi şi migranţi au traversat Marea Mediterană în perioada 2014-2016 în încercarea de a ajunge în Europa, iar acum principala rută migratorie este Libia-Italia după semnarea acordului de reducere a migraţiei între UE şi Turcia.

”A existat anul trecut o creştere de până la 17% şi am avut aproximativ 181.000 de traversări ilegale dinspre Libia... Trebuie să fim pregătiţi pentru acelaşi număr”, a declarat directorul agenţiei europene de protecţie a graniţelor, Fabrice Leggeri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimul an eforturile pentru a reduce numărul persoanelor care întrepind călătoria periculoasă pe Marea Mediterană.

În acest sens, liderii europeni au sprijinit guvernul libian de la Tripoli susţinut de Naţiunile Unite şi au îndemnat la o colaborare mai apropiată cu ţările africane din care provin cei mai mulţi migranţi care ajung în Europa.

”Sper ca 2017 să vadă începutul unei schimbări, un impact pozitiv al măsurilor alternative... dar aceste măsuri au nevoie de timp”, a precizat Leggeri.

UE susţine că până la 70% din migranţii care ajung pe ruta Libia-Italia provin din ţările sărace din Africa. În acest sens, vorbim despre aşa-numiţi migranţi economici, ci nu despre persoane care fug din calea unor conflicte violente sau a unor regimuri tiranice. Cei mai mulţi migranţi africani nu îndeplinesc criteriile pentru a primi azil în ţările europene.

De asemenea, până la 176.000 de imigranţi au fost deportaţi anil trecut din toate ţările UE. 

Însă, mare parte dintre imigranţii expulzaţi sunt cetăţeni ai ţărilor balcanice, care nu fac parte din Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.