Condiţiile de lucru pentru corespondenţii străini din China s-au deteriorat anul trecut, iar jurnaliştii susţin că au fost bătuţi, reţinuţi şi hărţuiţi, conform unui sondaj publicat marţi, scrie France24.
Aproape jumătate din peste 100 de corespondenţi au avut probleme atunci când încercau să obţină informaţii, conform raportului Clubului Corespondenţilor Străini (CCS) din China.
Dintre aceştia, 23% susţin că au fost împiedicaţi fizic să pătrundă în unele locuri, iar 8% spun că au fost bruscaţi sau chiar bătuţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reporterul BBC Matthew Goddard a spus Clubului că indivizi necunoscuţi au încercat să îi distrugă echipamentul video după ce a refuzat să le dea clipurile video pe care le filmase. De asemenea, indivizii l-au lovit „cu pumni”.
CCS a declarat că rezultatele „sunt dovezi puternice care arată că deşi standardul era deja unul scăzut, condiţiile de lucru pentru reporterii străini devin mai rele”.
Munca jurnaliştilor a devenit din ce în ce mai grea în multe zone, însă în special în regiunea din nord-vest Xinjiang acolo unde locuiesc uigurii, o minoritate etnică musulmană care este ţinta unor represiuni culturale şi religioase semnificative din partea Chinei.
73% dintre respondenţii sondajului care au călătorit în 2017 în Xinjiang au declarat că autorităţile le-au transmis că desfăşurarea activităţilor jurnalistice este interzisă sau restricţionată, faţă de 42% care au primit acelaşi răspuns în 2016.
Sondajul a descoperit şi că autorităţile au ameninţat jurnaliştii că nu le vor reînnoi vizele pentru a-i convinge să scrie articole favorabile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.