Condiţiile de lucru pentru corespondenţii străini din China s-au deteriorat anul trecut, iar jurnaliştii susţin că au fost bătuţi, reţinuţi şi hărţuiţi, conform unui sondaj publicat marţi, scrie France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproape jumătate din peste 100 de corespondenţi au avut probleme atunci când încercau să obţină informaţii, conform raportului Clubului Corespondenţilor Străini (CCS) din China.

Dintre aceştia, 23% susţin că au fost împiedicaţi fizic să pătrundă în unele locuri, iar 8% spun că au fost bruscaţi sau chiar bătuţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Reporterul BBC Matthew Goddard a spus Clubului că indivizi necunoscuţi au încercat să îi distrugă echipamentul video după ce a refuzat să le dea clipurile video pe care le filmase. De asemenea, indivizii l-au lovit „cu pumni”.

CCS a declarat că rezultatele „sunt dovezi puternice care arată că deşi standardul era deja unul scăzut, condiţiile de lucru pentru reporterii străini devin mai rele”.

Munca jurnaliştilor a devenit din ce în ce mai grea în multe zone, însă în special în regiunea din nord-vest Xinjiang acolo unde locuiesc uigurii, o minoritate etnică musulmană care este ţinta unor represiuni culturale şi religioase semnificative din partea Chinei.

73% dintre respondenţii sondajului care au călătorit în 2017 în Xinjiang au declarat că autorităţile le-au transmis că desfăşurarea activităţilor jurnalistice este interzisă sau restricţionată, faţă de 42% care au primit acelaşi răspuns în 2016.

Sondajul a descoperit şi că autorităţile au ameninţat jurnaliştii că nu le vor reînnoi vizele pentru a-i convinge să scrie articole favorabile.

 

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.