Regele Charles al III-lea va reveni la călătoriile regulate în străinătate anul viitor, după pauza pe care a luat-o de la diagnosticarea sa cu cancer, a declarat un oficial de la palat, citat de The Guardian.
Charles va merge în străinătate în timpul primăverii şi toamnei, perioadele tradiţionale pentru vizitele regale oficiale în străinătate, cu condiţia ca medicii să aprobe călătoria.
Vorbind la încheierea vizitei de nouă zile a regelui şi reginei în Australia şi Samoa, sâmbătă, un înalt oficial al palatului a declarat: „Lucrăm acum la un program destul de normal de turnee în străinătate pentru anul viitor.”
Charles a primit tratament ca pacient extern pentru o formă nedeclarată de cancer de la începutul lunii februarie şi iniţial a amânat toate îndatoririle publice, continuând să lucreze în spatele scenei.
Călătoria în Australia şi Samoa, care a fost prima vizită pe distanţe lungi a regelui de la diagnosticarea sa cu cancer, a inclus iniţial Noua Zeelandă în itinerar, dar aceasta a fost exclusă la sfatul medicilor săi.
Regele şi regina Camilla au avut până la 10 angajamente pe zi, care au fost adaptate special pentru a permite perioade de odihnă şi au inclus un singur eveniment de seară.
Oficialul de la palat a adăugat: „Cred că devotamentul regelui faţă de serviciu şi datorie este o dovadă extraordinară a faptului că a fost pregătit să ajungă atât de departe şi a fost incredibil de fericit şi foarte, foarte determinat să facă acest lucru”.
Regele „a iubit cu adevărat” turneul şi „s-a bucurat cu adevărat” de programul australian şi samoan, a adăugat oficialul, deoarece acesta i-a ridicat „moralul, dispoziţia şi recuperarea”.
„În acest sens, turneul, în ciuda cerinţelor sale, a fost tonicul perfect”, a precizat el.
Acesta a adăugat că monarhul îşi ia o mare forţă din prezenţei reginei, nu în ultimul rând pentru că ea „rămâne reală”.
Au existat unele proteste în timpul vizitei de cinci zile în Australia, monarhul fiind hulit de senatoarea indigenă Lidia Thorpe după ce s-a adresat deputaţilor şi senatorilor la Casa Parlamentului din Canberra.
Thorpe a ţipat la el: „Aceasta nu este ţara ta. Aţi comis un genocid împotriva poporului nostru. Daţi-ne pământul înapoi. Daţi-ne ceea ce ne-aţi furat - oasele, craniile, copiii, oamenii noştri”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.