Regele Charles al III-lea începe miercuri o vizită de trei zile în Germania - fără etapa iniţială în Franţa -, prima sa vizită în străinătate de la ascensiunea la tron, relatează AFP.
Primul turneu al lui Charles al III-lea, după mai bine de şase luni de când se află la putere, a fost dat peste cap de manifestaţii în Franţa împotriva reformei pensionării. El urma să efectueze o vizită la Paris, începând de duminică, iar apoi în Germania.
Palatul Buckingham a conformat vineri amânarea vizitei în Franţa şi a anunţat că aceasta va avea loc ”imediat ce se vor găsi datele”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat posibilitatea ca Charles să efectueze o vizită în Franţa ”la începutul verii”.
Monarhul şi regina consortă Camilla urmează să sosească la Berlin miercuri şi să petreacă trei zile în această ţară, până la 31 martie.
Cuplul regal britanic urmează să fie primit cu onoruri militare la Poarta Brandenburg.
Este pentru prima oară când are loc o ceremonie de acest fel, cu un invitat de stat, la acest monument emblematic din Berlin.
Charles al III-lea urmează să fie primit la palatul prezidenţial, unde va avea loc un dineu, o ocazie solemnă de a sărbători relaţia de prietenie a celor două ţări.
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care-l va însoţi pe monarh de-a lungul întregii vizite, a salutat venirea regelui drept un ”gest european important”.
”Această vizită timpurie subliniază prietenia apropiată şi călduroasă între ţările şi popoarele noastre”, a subliniat el.
Joi, Charles al III-lea urmează să susţină un discurs în Parlamentul german şi să se întâlnească cu refugiaţi ucraineni.
Frank-Walter Steinmeier şi cuplul regal urmează să viziteze după aceea o unitate militară germano-britanică în regiunea Brandenburg, la vest de Berlin.
”RELAŢII AMICALE STRÂNSE”
Vineri, regele urmează să efectueze o vizită în oraşul portuar Hamburg, în nordul ţării, unde vizitează un proiect în domeniul energiei regenerabile.
”Nu este o surpriză să vedem că, de când a devenit rege, nu şi-a abandonat vechiul interes faţă de subiecte de mediu”, a declaart AFP Bob Ward de la Institutul Grantham de Cercetare a Modificării Clomatice şi Mediului.
”Este un subiect care transcende politica şi nu pare posibil ca, în calitate de şef de stat, să nu se exprime într-un subiect atât de major”, apreciază el.
La Hamburg, regele urmează să depună jerbe de flori la Biserica Sf. Nicolae, distrusă în al Doilea Război Mondial şi transformată în memorial.
El va semna în ”Cartea de Aur” a oraşului, în care a mai semnat în 1987, în cursul unei vizite împreună cu prima sa soţie, prinţesa Diana, pe când era prinţ de Walles.
Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat mulţumirea faţă de faptul că invitaţia sa, pe care i-a transmis-o la funeraliile lui Elizabeth a II-a, în septembrie, a fost onorată rapid de către Charles al III-lea, care cunoaşte bine Germania, pe care vizitat-o de 40 de ori.
”Faptul că vine acum, la şase luni (de la ascensiunea la tron), arată cât de mult apreciază regele prietenia dintre popoarele noastre” , a insistat preşedintele german.
”Vreau să-i spun lui şi bineînţeles tuturor britanicilor că noi, în Germania, noi, în Europa, vrem legături strânse şi amicale cu Regatul Unit, inclusiv după Brexit”, a subliniat şeful statului german.
Ultima vizită a lui Elizabeth a II-a în Germania în 2015, în timpul Angelei Merkel, a declanşat un entuziasm puternic în ţară.
Ea a vizitat atunci, împreună cu prinţul consort Philip, fostul lagăr de concentrare nazist Bergen-Belsen, în nordul ţării.
Cea mai marcantă vizită a fostei monarhe în Germania a avut loc în 1965 şi a fost percepută drept momentul care a pecetluit reconcilierea între cele două ţări, după al Doilea Război Mondial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.