Regantul Unit a anunţat marţi că va exclude din reţeaua sa 5G orice echipament produs de către gigantul chinez Huawei, din cauza unui risc la adresa securităţii ţării, o înăsprire a poziţiei care riscă să sporească tensiunile cu Beijingul, relatează AFP.
Achiziţionarea unor noi echipamente Huawei urmează să fie interzisă de la 31 decembrie 2020, iar echipamentele existente urmează să fie retrase până în 2027.
”Cel mai bun mijloc de a ne securiza reţeaua este ca operatorii să înceteze să folosească echipamente Huawei în construirea viitoarei reţele 5G britanice”, a declarat ministrul însărcinat cu Cultura şi Digitalul Oliver Dowden în Camera Comunelor, în urma unei reuniuni a Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), prezidat de către premierul conservator Boris Johnson.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Aceasta nu a fost o hotărâre uşoară, însă este bună pentru reţelele britanice de telecomunicaţii, pentru securitatea noastră naţională şi pentru economia noastră - acum şi pe termen lung”, a adăugat el.
DECIZIE ”POLITIZATĂ”
Într-un comunicat, Huawei a catalogat ”regretabil faptul că viitorul (său) în Regatul Unit a fost politizat, din cauza politicii comerciale americane şi nu din motive de securitate”.
Este totodată ”o veste proastă pentru toţi cei care au un telefon mobil în Regatul Unit”, pentru că această decizie ”riscă să încetinească progresul digital al ţării, să scumpească facturile şi să crească factura digitală”.
Londra era supusă de luni de zile unor presiuni ale administraţiei Trump, care acuză Huawei de spionaj în solda Beijingului, ceea ce gigantul dezminte.
Potrivit lui Oliver Dowden, sancţiunile americane impuse în mai gigantului chinez, menite să oprească accesul Huawei la semiconductori fabricaţi cu componente americane, au influenţat decizia britanică. Londra este îngrijorată de înlocuirea de către grup a unor componente susceptibile să reprezinte riscuri în domeniul securităţii cibernetice.
În pofida mai multor avertismente americane, Guvernul britanic a permis în ianuarie gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor să construiască pânăla 35% din infrastructura strategică necesară în vederea desfăşurării noii reţele 5G a ţării.
Însă, din cauza nemulţumirii Washingtonului şi unor deputaţi conservatori, Guvernul a sugerat că îşi înăspreşte poziţia, subliniind riscul în domeniul securităţii pe care-l reprezintă prezenţa producătorului chinez d echipament în infrastructurile sale.
ALŢI FURNIZORI ÎN CURSĂ
CEO ai unor operatori de telefonie, precum cei ai BT şi Vodafone, au avertizat că retragere totală a echipamentelor Huawei din reţeaua britanică ar fi ”imposibilă” înainte de zece ani şi ar putea cauza pene şi probleme de securitate.
Huawei a dat asigurări săptămâna trecută că excluderea sa ar afecta ”viitorul strategiei digitale (...) a Regatului Unit”, apreciind că o întârziere de doi ani ar costa economia britanică 29 de miliarde de lire sterline (32 de miliarde de euro).
În contextul în care Boris Johnson a făcut din îmbunătăţirea reţelei britanice de telecomunicaţii o promisiune de campanie, ministrul său al Culturii a recunoscut marţi că excluderea Huawei ar întârzia desfăşurarea 5G în regatul Unit cu ”doi până la trei ani”, antrenând un cost de ”până la două miliarde de lire” (aproximativ 2,20 miliarde de euro).
Negocieri sunt în curs cu alţi furnizori - între care grupul japonez NEC şi sud-coreean Samsung, a anunţat el.
Această decizie riscă totodată să afecteze relaţiile între Regatul Unit şi China, deja degradate în ultimii ani, după o ”epocă de aur” în timpul fostului premier conservator David Cameron.
În contextul în care Regatul Unit caută noi aliaţi - mai ales în Asia -, după ieşirea sa din Uniunea Europeană la sfârşitul lui ianuarie, relaţia sa cu Beijingul s-a tensionat recent după intrarea în vigoare, la Hong Kong, a unei controversate legi a securităţii, impusă de Beijing şi denunţată de Londra.
Downing Street a promis să extindă dreptul la imigraţie şi accesul la cetăţenia britanică a unor milioane de locuitori din fosta sa colonie, o măsură denunţată de China drept un ”amestec grosolan” în afacerile sale interne.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...