Irlandezii votează vineri, de Ziua Femeii, fără entuziasm, într-un referendum pe tema unei modernizări a prevederilor referitoare la femei şi la familie în Constituţie, redactată în 1937, pe când Biserica Catolică domnea în această ţară atât asupra vieţii publice, cât şi private, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prima întrebare adresată irlandezilor priveşte definiţia familiei şi propune o lărgire a acesteia dincolo de cea fondată pe căsătorie, care să includă ”relaţii durabile” ca cale ale cuplurilor aflate în concubinaj şi copii acestora.

A doua întrebare priveşte ştergerea unei referinţe depăşite privind rolul femeilor în gospodărie, care sugerează că ele au datoria să aibă grijă de celelalte persoane de sub acoperiş.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O nouă prevedere, mai largă, le atribuie tuturor membrilor unei familii responsabilitatea de a avea grijă unii de alţii.

Cele două amendamente vizează Articolul 41 al Constituţiei.

Irlanda, o ţară cu 5,3 milioane de locuitori, un stat membru al Uniunii Europene (UE), a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex în 2015, iar avortul în 2018.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 (9.00, ora României) şi urmwză să fie închise la ora locală 22.00 (sâmbătă, 0.00, ora României).

Rezultatele sunt aşteptate sâmbătă târziu.

Toate marile partide politice sunt în favoarea ”da”, iar până de curând sondajele preconizau un vot destul de uşor în acest referendum, care are loc de Ziua Internaţională a Drepturilor Femeii.

Însă ultimele sondaje au arătat o incertitudine tot mai mare a rezultatului, din cauza impreciziei întrebările adresate în această consultare.

În plus, în secţiile de votare sunt aşteptaţi puţini alegători.

”NIMENI NU ŞTIE CU EXACTITATE CE ESTE O «RELAŢIE DURABILĂ»”

Premierul Leo Varadkar, care conduce o coaliţie guvernamentală de centru-dreapta, care a propus referendumul, a recunoscut săptămâna aceasta că o victorie a taberei ”da” nu este garantată în ambele moţiuni.

”Noi considerăm aceste modificări un mic pas înainte şi, per ansamblu, suntem în favoarea unui vot «da»”, declara joi conducătoarea Partidului Sinn Fein (naţionalist, stânga) Mary Lou McDonald.

Acest referendum vizează ”să facă un nou pas înainte în egalitate”, subliniază directoarea Consiliului Naţional al Femeilor din Irlanda, Orla O'Connor.

Însă opozanţii critică formulările vagi supuse referendumului.

”Nimeni nu ştie cu exactitate ce este o «relaţie durabilă», în timp ce toată lumea ştie ce este o căsătorie”, denunţă fondatorul Institutului Iona, care apără interesele comunităţii catolice, David Quinn.

”Mulţi oameni vor vota «nu», din cauza confuziei” create şi dispariţiei cuvintelor ”femeie” şi ”mamă” din text.

Alţi comentatori apropiaţi dreptei radicale au agitat sperietoarea relaţiilor poligame sau reîntregirii familiale a migranţilor care ar putea, în opinia lor, să fie încurajate.

Politoloaga Yvonne Galligan consideră că al doilea amendament - despre îngrijire în sânul familiei - este ”cea mai complexă” dintre cele două întrebări şi că ar putea fi respins.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.