Autorităţile au centralizat voturile exprimate în mai bine de jumătate din circumscripţiile britanice, respectiv în 194 din cele 382 de circumscripţi existente.
06:45 - Puţin peste 70% din alegătorii din Oxford au votat "Remain", un scor mai slab decât se anticipa
Votul proeuropean în Oxford a fost mai slab decât se aştepta în referendumul de joi asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, potrivit rezultatelor oficiale, relatează Reuters.
Un pic peste 70% dintre alegătorii din Oxford au votat "Remain", în contextul în care o analiză J.P. Morgan publicată înainte de consultară preconiza un scor de 75,5%.
06:32 - Rezultatele pro-UE din Manchester sunt mai slabe decât anticipau analiştii
Rezultatele centralizate din Manchester, după referendumul privind statutul Marii Britanii în UE, demostrează că alegătorii britanici au votat mai puţin decât se aşteptau analiştii în favoarea râmânerii în blocul comunitar. Deşi se aştepta ca zona metropolitană Manchester să fie un bastion pro-UE, cifrele din sondaje şi analize nu s-au potrivit cu cele din realitate, scrie Reuters.
Peste 60% din alegătorii britanici au votat, în secţiile din Manchester, în favoarea rămânerii în UE. Însă, analiştii J.P Morgan se aşteptau ca susţinerea pentru tabăra pro-UE să se ridice la 70%.
Între timp, avansul taberei pro-Brexit a crescut la 3,2%.
Rezultate surprinzătoare au venit şi din Ţara Galilor, regiunea care beneficiază de cele mai multe ajutoare şi subvenţii europene, unde 52,9% dintre alegători au decis că este timpul să iasă din blocul comunitar.
Între timp, laburiştii îi acuză pe scoţieni că nu au reuşit să scoată electoratul la urne, după ce în Glasgow prezenţa la vot abia a depăşit 50% din numărul alegătorilor înregistraţi.
Imediat după închiderea urnelor, oraşele britanice au început o cursă a numărării voturilor pentru a determina cine va publica primele rezultate ale referendumului crucial pentru viitorul Marii Britanii. La două ore după finalizarea votului, autorităţile din Newcastele au anunţat că tabăra pro-UE conducece cu un avans fragil, după ce 50,7% dintre alegători au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, scrie Sky News.
Între timp, administraţia din Sunderland, care anunţă de obicei primele rezultate ale alegerilor, a terminat de numărat voturile la doar câteva minute după sosirea rezultatelor din Newcastle. În oraşul din nord-estul Angliei, victoria a fost una decisivă pentru eurosceptici, după ce 82.394 de cetăţeni britanici au votat pentru ieşirea din blocul comunitar, faţă de cele 51.930 de voturi în favoarea taberei pro-UE.
Liderii laburişti din Sunderland, un bastion al euroscepticilor, au susţinut că rezultatele sunt o dezamăgire după o campanie tensionată.
De asemenea, laburiştii avertizează că există o divergenţă mare în scrutinul care a avut una dintre cele mai mari prezenţe de vot din ultimii ani. În timp ce districtele pro-UE înregistrează rezultate peste aşteptări pentru rămânerea în UE, acelaşi lucru se întâmplă şi în bastioanele euroscepticilor britanici.
01:46 - Rezultatele din Gibraltar indică o victorie decisivă pentru tabăra pro-UE
Primele rezultate ale referendumului privind statutul Marii Britanii în UE vin din teritoriul Gibraltar, unde 95,9% din alegătorii britanici au votat în favoarea rămânerii în blocul comunitar. După numărarea celor peste 20.000 de voturi ale britanicilor din Gibraltar, 19.322 au votat pentru tabăra pro-UE, scrie Sky News.
De asemenea, 823 de britanici au votat pentru ieşirea din UE în secţiile de votare din Gibraltar.
Acestea sunt primele rezultate ale referendumului, după ce Gibraltarul a reuşit să devanseze oraşul Sunderland, situat în nord-estul Angliei, în cursa pentru numărarea voturilor.
Între timp, autorităţile au anunţat că 83,65% din alegătorii britancii înregistraţi în teritoriul Gibraltar au participat joi la referendumul privind statutul Marii Britanii în UE.
Alegătorii au trebuit să răspundă la întrebarea "Regatul Unit trebuie să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?". Ei aleg între două căsuţe de pe buletinul de vot - "să rămână" sau "să părăsească" UE.
Miza referendumului britanic este una colosală, iar în cursul acestei zile mai mulţi lideri europeni de stat au intervenit pentru ultima oară pentru a le cere britanicilor să aleagă un viitor alături de blocul comunitar. De asemenea, politicienii britanici din cele două tabere au declarat că se aşteaptă la o victorie clară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...