Oamenii de ştiinţă spun că rechinii de pe coasta Braziliei au ieşit pozitiv la testele pentru cocaină, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Biologii marini au testat 13 rechini brazilieni cu botul ascuţit luaţi de pe ţărmurile din apropiere de Rio de Janeiro şi au constatat că aceştia prezentau niveluri ridicate de cocaină în muşchi şi în ficat. Concentraţiile erau de până la 100 de ori mai mari decât cele raportate anterior pentru alte creaturi acvatice.

Cercetarea, efectuată de Fundaţia Oswaldo Cruz, este prima care a constatat prezenţa cocainei în rechini.

Experţii cred că drogul ajunge în ape prin intermediul laboratoarelor ilegale în care este fabricat sau direct din excrementele consumatorilor de droguri.

Pachetele de cocaină pierdute sau aruncate de traficanţi pe mare ar putea fi, de asemenea, o sursă, deşi acest lucru este mai puţin probabil, spun cercetătorii.

Sara Novais, eco-toxicolog marin la Centrul de Ştiinţe Marine şi de Mediu al Universităţii Politehnice din Leiria, a declarat pentru revista Science că descoperirile sunt "foarte importante şi potenţial îngrijorătoare".

Toate femelele din cadrul studiului erau gestante, însă consecinţele expunerii la cocaină pentru fetuşi sunt necunoscute, spun experţii.

De asemenea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă nu cumva cocaina schimbă comportamentul rechinilor. Cercetările anterioare au arătat că este probabil ca drogurile să aibă efecte similare asupra animalelor ca şi asupra oamenilor.

Anul trecut, în eşantioane de apă de mare colectate în largul coastei de sud a Angliei au fost găsiţi compuşi chimici, inclusiv benzoilecgonină, care este produsă de ficat după consumul de cocaină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.