Grupări rebele au lansat vineri o ofensivă majoră cu obiectivul de a sparge asediul impus Alepului de regimul sirian, al cărui aliat rus a îndepărtat pentru moment o reluare a atacurilor aeriene asupra oraşului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fosta capitală economică a Siriei reprezintă o miză majoră atât pentru regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cât şi pentru insurgenţi, care se înfruntă din 2011 într-un război soldat cu peste 300.000 de morţi.

Controlul asupra Alepului - împărţit între cartiere din est controlate de rebeli şi sectoare din vest aflate pe mâna regimului - este hotărâtor în deţinerea puterii în nordul ţării.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ofensiva rebelă a pornit din exteriorul oraşului, din partea de vest, cu susţinerea a 1.500 de combatanţi veniţi din provinciile Alep şi Idleb (nord-est), care atacă sectoare guvernamentale pe un front de 15 kilometri, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

"Toate facţiunile Jaich al-Fatah (o coaliţie de mişcări jihadiste şi islamiste) anunţă începutul bătăliei pentru spargerea asediului de la Alep", a declarat pentru AFP comandantul militar şi purtătorul de cuvânt al grupării islamiste rebele Ahrar al-Sham, Abu Yussef al-Muhajir.

Bătălia "va pune capăt ocupaţiei cartierelor de vest de către regim şi asediului impus poporului nostru la Alep", a adăugat el.

Vineri seara, grupări rebele au cucerit "majoritatea" vastului cartier Dahiyet al-Assad, în sud-vestul Alepului, cu excepţia unui sector din apropierea Academiei Militare, potrivit Observatorului.

"NEOPORTUN"

Ca reacţie, armata rusă a anunţat că i-a cerut lui Vladimir Putin să reia raidurile aeriene la Alep, suspendate de zece zile, însă preşedintele rus a apreciat că acest lucru este "neoportun".

Potrivit Kremlinului, Putin consideră mai degrabă că este "necesar să se protejeze pauza umanitară" la Alep.

Regimul sirian a lansat pe 22 septembrie o ofensivă majoră cu obiectivul de a cuceri întregul Alep, însă succesele sale au fost limitate, în pofida susţinerii aviaţiei ruse şi bombardamentelor sângeroase care s-au soldat cu aproximativ 500 de morţi potrivit ONU.

Moscova a anunţat ulterior întreruperea acestor atacuri aeriene, începând de la 18 octombrie, în timp ce Occidentul denunţa "crime de război".

În cadrul ofensivei lor asupra părţii guvernamentale a Alepului, rebelii au tras "sute de obuze" asupra cartierelor din vestul oraşului în care fost omorâţi 15 civili, iar alţi peste 100 au fost răniţi, potrivit Observatorului.

Aceste bombardamente sunt însoţite de de confruntări armate violente la marginea zonelor guvernamentale din Alep, afirmă aceeaşi sursă.

Observatorul a anunţat numeroase tiruri de obuze asupra aeroportului militar Nayrab şi Aeroportului Internaţional din Alep, situate în estul oraşului, dar aflate sub controlul Guvernului.

"Asediul va fi spart. Vom proteja civilii, şcolile şi spitalele de atacuri ruse şi vom aduce poporului nostru hrană şi medicamente", a declarat pentru AFP Yasser Al-Yussef, un reprezentant al grupării rebele Nureddin al-Zinki.

"ZONĂ DE EXCLUDERE AERIANĂ DIVINĂ"

Cartierele din estul oraşului, în care trăiesc cel puţin 250.000 de oameni, sunt în stare de asediu de la 17 iulie, cu excepţia unei scurte perioade, în august.

Potrivit corespondentului AFP în partea rebelă a Alepului, locuitorii au ars pneuri, pentru a produce un fum negru menit să-i protejeze de eventuale atacuri aeriene, însă multe au fost stinse de o ploaie torenţială, care paraliza toate operaţiunile aviaţiei siriene.

"Este o zonă de excludere aeriană divină", a comentat un rebel din cadrul Ahrar al-Sham.

În Alepul de Est, "Allah Akbar" (Allah este mare) se auzea vineri în minarete, iar locuitorii erau optimişti.

"Slavă lui Allah, a început să plouă după începutul bătăliei. Eu cred că este de bun augur", şi-a exprimat bucuria Emad Neenaai, în vârstă de aproximativ 40 de ani.

Agenţia oficială de ştiri Sana a anunţat, citând o sursă militară, că aviaţia siriană a efectuat atacuri aeriene asupra poziţiilor Jaich al-Fatah, la periferiile de vest şi sud ale Alepului. Potrivit aceleiaşi surse, "mai mulţi terorişti" au fost ucişi, iar armamentul le-a fost distrus.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a denunţat vineri, într-o reacţie faţă de tiruri rebele de obuze asupra unei şcoli din Alepul de Vest - unde joi au fost ucişi trei copii -, un atac care "poate fi considerat o crimă de război dacă este deliberat".

Ban Ki-moon a cerut joi o "anchetă imediată şi imparţială", după ce 22 de copii şi şase profesori au fost omorâţi în raiduri aeriene asupra unei şcoli din provinvia rebelă Idleb (nord-vest), despre care a afirmat că este o posibilă "crimă de război".

Criza siriană se va afla, de altfel, în centrul unei vizite pe care Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini o efectuează sâmbătă la Teheran - aliatul Damascului -, iar luni la Riad - care susţine rebeliunea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.