O rundă de discuţii la nivel înalt la Cairo, menită să aducă o încetare a focului şi un acord privind ostaticii pentru a pune capăt cel puţin temporar celor 10 luni de război Israel-Hamas în Gaza, s-a încheiat duminică fără un acord final, a declarat un oficial american. Cu toate acestea, discuţiile vor continua la niveluri mai mici în zilele următoare, în încercarea de a se elimina divergenţele rămase, relatează AP.
Oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că „echipele de lucru” de nivel inferior vor rămâne la Cairo pentru a se întâlni cu mediatorii din Statele Unite, Qatar şi Egipt în speranţa de a aborda dezacordurile rămase. Oficialul a calificat conversaţiile recente, care au început joi la Cairo şi au continuat până duminică, drept „constructive” şi a declarat că toate părţile lucrează pentru „a ajunge la un acord final şi aplicabil”.
La discuţii au participat directorul CIA William Burns şi David Barnea, şeful agenţiei israeliene de informaţii Mossad. O delegaţie Hamas a fost informată de mediatorii egipteni şi din Qatar, dar nu a luat parte în mod direct la negocieri.
Această evoluţie a avut loc după ce Israelul şi gruparea militantă libaneză Hezbollah au schimbat tiruri grele duminică dimineaţă, dar au renunţat la declanşarea unui război total de temut, ambele părţi semnalând că schimbul cel mai intens de focuri din ultimele luni s-a încheiat.
Hezbollah a susţinut că a lovit un centru israelian de informaţii militare din apropiere de Tel Aviv, ca parte a unui baraj de sute de rachete şi drone, iar Israelul a susţinut că zecile sale de lovituri au fost preventive pentru a evita un atac mai mare.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacul, un răspuns la uciderea de către Israel a unui comandant militant de top în Beirut luna trecută, a fost amânat pentru a da o şansă negocierilor de încetare a focului în Gaza şi pentru ca grupurile susţinute de Iran să poată discuta cu Iranul dacă să atace Israelul dintr-o dată. Desfăşurarea militară israeliană şi americană a jucat, de asemenea, un rol.
„Ne vom rezerva acum dreptul de a răspunde ulterior” dacă rezultatele atacului de duminică nu sunt suficiente, a declarat Nasrallah, adăugând că rebelii Houthi aliaţi din Yemen - şi Iranul însuşi - nu au răspuns încă. Dar el a spus poporului libanez: „În acest stadiu actual, ţara poate răsufla uşurată şi se poate relaxa”.
Israelul şi Hezbollah au declarat că au vizat doar ţinte militare. Israelul a precizat că nicio ţintă militară nu a fost lovită de Hezbollah, dar că un soldat din marina sa a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi fie de un dispozitiv de interceptare a focului, fie de şrapnelul provenit de la unul dintre acestea. Doi luptători Hezbollah şi un militant al unui grup aliat au fost ucişi, au declarat grupurile.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că armata a eliminat mii de rachete care erau îndreptate spre nordul Israelului şi a doborât drone care se îndreptau spre centrul ţării.
„Repet - acesta nu este sfârşitul poveştii”, a adăugat el.
Zboruri deviate din cauza sirenelor de raid aerian
Sirenele de raid aerian au fost semnalate în tot nordul Israelului, iar aeroportul internaţional din Israel a închis şi a deviat zborurile timp de aproximativ o oră.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că aproximativ 100 de avioane israeliene au lovit 270 de ţinte, 90% dintre acestea fiind lansatoare de rachete îndreptate spre nordul Israelului. El a declarat că se investighează procentul de rachete şi drone interceptate, dar a spus că „marea majoritate” au fost zădărnicite.
Hezbollah a declarat că atacul său a implicat mai mult de 320 de rachete Katyusha îndreptate către mai multe locuri din Israel şi un „număr mare” de drone.
Ministrul libanez interimar al economiei, Amin Salam, după o reuniune de urgenţă a guvernului, a declarat că oficialii se simt „puţin mai optimişti” cu privire la o dezescaladare după ce ambele părţi au confirmat că operaţiunile s-au încheiat.
Preşedintele american Joe Biden a „monitorizat îndeaproape evenimentele din Israel şi Liban”, potrivit lui Sean Savett, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. Pentagonul a declarat că secretarul apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian, Yoav Gallant, şi a ordonat ambelor grupuri de atac de portavioane americane din regiune să rămână. Armata americană şi-a consolidat forţele în regiune în ultimele săptămâni.
Şeful Statului Major Întrunit, generalul CQ Brown, a sosit în Israel la sfârşitul zilei de duminică pentru reuniuni privind ceea ce armata israeliană a numit „pregătiri comune în regiune ca parte a răspunsului la ameninţările din Orientul Mijlociu”.
Războiul total pare să fi fost evitat pentru moment
Danny Citrinowicz, expert la Institutul israelian pentru studii de securitate naţională, a declarat că Hezbollah ar putea încerca să „echilibreze ecuaţia fără a escalada în război”.
Fiecare parte speră că povestea sa va fi suficientă pentru a declara victoria şi a evita o confruntare mai amplă, a spus el.
Hezbollah a început să atace Israelul aproape imediat după începerea războiului din Gaza, care a fost declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului. Israelul şi Hezbollah au făcut schimb de focuri aproape zilnic, strămutând zeci de mii de oameni de ambele părţi ale frontierei.
Hezbollah, care a luptat împotriva Israelului până la un impas în 2006, este considerat mult mai puternic în prezent. Statele Unite şi Israelul estimează că are aproximativ 150 000 de rachete şi este capabil să lovească oriunde în Israel. Gruparea a dezvoltat, de asemenea, drone capabile să eludeze apărarea Israelului, precum şi muniţii ghidate cu precizie.
Israelul a promis un răspuns zdrobitor la orice atac major al Hezbollah. Israelul dispune de un sistem extins de apărare antirachetă pe mai multe niveluri şi este sprijinit de o coaliţie condusă de SUA, care l-a ajutat să doboare sute de rachete şi drone lansate din Iran la începutul acestui an.
Hezbollah este un aliat apropiat al Iranului, care a ameninţat, de asemenea, că va riposta împotriva Israelului pentru uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran luna trecută. Israelul nu a spus dacă a fost implicat.
Presa de stat iraniană a dat amploare atacului Hezbollah, calificându-l drept un succes, însă oficialii iranieni nu au comentat imediat.
Statele Unite şi alţi mediatori consideră că o încetare a focului în Gaza este esenţială pentru evitarea unui război mai amplu în Orientul Mijlociu. Hezbollah a declarat că îşi va opri atacurile asupra Israelului dacă va exista o încetare a focului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.