Războiul din Siria a făcut cel puţin 528.500 de victime, a anunţat miercuri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), după aproape 14 ani de conflict devastator declanşat de reprimarea unei revolte pro-democraţie de către regimul lui Bashar al-Assad, răsturnat în cele din urmă de la putere la 8 decembrie, relatează AFP.
Peste 181.939 de civili se numără printre cele peste 528.592 de persoane ucise de la începutul războiului, în 2011, inclusiv cel puţin 15.207 femei şi 25.284 de copii, precum şi combatanţi, potrivit Observatorului.
Acest bilanţ include decesele din 2024, dar şi mii de alte decese în timpul anilor de război, pe care ONG-ul cu sediul la Londra a putut să le verifice abia recent.
În total, pentru anul 2024, marcat în decembrie de căderea guvernului lui Bashar al-Assad, OSDH raportează moartea a 6.777 de persoane. Printre acestea se numără 3.598 de civili, dintre care 240 de femei şi 337 de „copii sub 18 ani”, potrivit raportului publicat de ONG-ul care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.
În plus, 3.179 de combatanţi din rândurile diferitelor părţi aflate în conflict au fost ucişi, inclusiv forţe ale „fostului regim”, „grupuri islamiste armate” şi jihadişti, potrivit aceleiaşi surse.
În 2023, OSDH a raportat 4.360 de persoane ucise, dintre care aproape 1.900 de civili.
Început la 15 martie 2011 cu o revoltă populară reprimată violent, conflictul a devenit mai complex odată cu intervenţia actorilor internaţionali şi afluxul de jihadişti din întreaga lume, pe un teritoriu devastat de război.
Intrarea în Damasc, la 8 decembrie, a unei coaliţii de rebeli condusă de gruparea islamistă radicală sunnită Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a însemnat sfârşitul pentru „regim”. Timp de peste o jumătate de secol, familia Assad a condus nestingherită Siria, reprimând orice opoziţie şi îngrădind libertăţile publice.
Din 2011, OSDH a putut verifica în mod sigur decesul a peste 64.000 de persoane în închisorile fostului guvern „din cauza torturii, neglijenţei medicale sau condiţiilor precare” de detenţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.