O proporţie de 44% dintre ucraineni cred că a sosit momentul pentru discuţii oficiale de pace între Kiev şi Moscova, în timp ce 35% sunt convinşi că nu este cazul. În acelaşi timp, potrivit sondajului, marea majoritate a respondenţilor nu sunt de acord cu termenii liderului rus Vladimir Putin, relatează Ukrainskaia Pravda.
Sondajul a fost realizat de Centrul Razumkov în perioada 20-28 iunie, la comanda site-ului ZN.UA.
Aproape jumătate (49%) dintre locuitorii din centrul Ucrainei ar accepta cu calm informaţia privind începerea negocierilor oficiale cu Rusia. Cea mai mică proporţioe în rândul celor care sunt pregătiţi pentru negocieri este în vestul Ucrainei - 35%.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Şi acum este important să reţineţi că nu vestul este cel mai reticent la negocieri, ci estul, care este atacat zilnic. Doar 33% dintre locuitorii din estul Ucrainei ar accepta negocieri şi aproape la fel de mulţi (34%) sunt împotriva acestora. Şi aproape tot la fel de mulţi (32%) sunt indecişi", scrie ZN.UA.
Publicaţia scrie însă că proporţia din sudul Ucrainei este revelatoare. 60% dintre locuitorii din sud cred că a venit timpul negocierilor oficiale cu Rusia, ceea ce este cu aproape 16% mai mare decât media pentru Ucraina.
În acelaşi timp, majoritatea ucrainenilor consideră că nu trebuie să fie de acord cu condiţiile prezentate de Vladimir Putin în ajunul summitului pentru pace. În special, 83% dintre respondenţi nu sunt de acord cu retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriul regiunilor Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie în limitele lor administrative, iar 84% dintre respondenţi sunt împotriva cedării acestor regiuni către statul agresor.
De asemenea, 77% dintre ucraineni nu sunt de acord ca toate sancţiunile occidentale împotriva Rusiei să fie ridicate.
Opiniile diferă mai mult însă în ceea ce priveşte ideea ca statutul Ucrainei de ţară neutră, nealiniată şi nenucleară să fie înscris în Constituţia Ucrainei: 58% sunt împotrivă şi 22% pentru.
Publicaţia subliniază că doar 9% dintre locuitorii din vestul Ucrainei ar accepta astfel de modificări ale Constituţiei. În centrul ţării, cei care sunt de acord reprezintă 25%, iar în est sunt 23%. Cel mai ridicat nivel de sprijin pentru astfel de modificări este în sud - 39% dintre locuitorii din această regiune sunt gata să sprijine neutralitatea Ucrainei. Dacă este luată în calcul vârsta, locuitorii din sud din grupa de vârstă 60+ sunt mai înclinaţi să sprijine neutralitatea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.