O delegaţie a Hamas merge la Cairo pentru negocieri privind un armistiţiu în Gaza, dar nu va participa la acestea, a declarat pentru AFP un oficial al grupării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Delegaţia se va întâlni cu înalţi oficiali ai serviciilor de informaţii egiptene pentru a fi informată cu privire la ultimele evoluţii ale negocierilor în curs (...) Acest lucru nu înseamnă că Hamas participă la aceste negocieri”, a declarat el pentru AFP, sub rezerva anonimatului.

În urmă cu o săptămână, mediatorii americani, egipteni şi din Qatar au discutat la Doha cu şefii serviciilor de informaţii israeliene un plan de încetare a focului în Fâşia Gaza, cu eliberarea ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Această nouă rundă de negocieri se desfăşoară de vineri la Cairo, în prezenţa directorului CIA, William Burns, a coordonatorului Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, a şefului Mossad (serviciile de informaţii externe israeliene), David Barnea, şi a şefului Shin Bet (securitatea internă israeliană), Ronen Bar.

Deşi nu participă la discuţii, Hamas este informată în mod regulat de mediatorii egipteni şi cei din Qatar cu privire la progresele înregistrate. Organizaţia a anunţat recent că refuză „mai multe negocieri” şi a cerut „aplicarea planului Biden”, o foaie de parcurs prezentată la sfârşitul lunii mai de preşedintele american Joe Biden.

Principalul obstacol este insistenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu de a menţine trupele în „culoarul Philadelphia”, la frontiera dintre Egipt şi Fâşia Gaza. Un oficial Hamas a declarat sâmbătă pentru AFP că „retragerea completă a trupelor de ocupaţie (israeliene) din întreaga Fâşie Gaza, inclusiv din culoarul Philadelphia” este o condiţie sine qua non pentru semnarea unui acord.

Egiptul, Statele Unite şi Qatarul mediază de luni de zile în vederea ajungerii la un acord de armistiţiu în războiul din Gaza, declanşat la 7 octombrie de un atac terorist al Hamas în Israel, care s-a soldat cu moartea a 1 199 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.