Rusia ameninţă că o nouă escaladare a războiului în Donbas ar putea ”disstruge” Ucraina, iar NATO îşi exprimă îngrijorarea faţă de o importantă consolidare a prezenţe militare ruse în estul acestei ţări, devastat de război, relatează Reuters.
Imagini difuzate pe reţele de socializare arată că Rusia a comasat trupe şi material militar în regiuni de la frontiera cu Ucraina şi în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.
Aceste activităţi ruse îl sfidează pe preşedintele american Joe Biden, care a discutat săptămâna aceasta cu oficiali ucraineeni de rang înalt, într-o demostraţie politică de susţinere a Guvernului lui Volodimir Zelenski.
Moscova şi Kievul se acuză reciproc, de mult timp, de faptul că nu pun în aplicare, în Donbas, în estul Ucrainei, acordurile de pace de la Minsk.
Relaţiile ruso-ucrainene s-au tensionat şi mai mult din cauza proiectului gazoductului Nord Stream 2 către Germania, pe care Kievul şi Washingtonul vor să-l oprească.
NATO se declară îngrijorată de consolidarea prezenţei militare ruse în apropiere de Ucraina, iar ambasadori la Alianţă s-au reunit pentru a discuta despre o intensificare recentă a violenţei în Donbas, unde trupe guvernamentale ucrainene luptă împotriva unor forţe separatiste proruse susţinute de Moscova într-un război soldat, potrivit Kievului, cu 14.000 de morţi din 2014 încoace.
Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a discutat cu omologul său ucrainean Andrii Taran şi a ”condamnat recenta escaladare a acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, a anunţat Pentagonul.
”Am reafirmat susţinerea noastră de neclintit faţă de suvernitatea, integritatea teritorială şi aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei”, a anunţat pe Twitter Lloyd Austin.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba a acuzat Rusia de o ”agravare sistematică” a situaţiei în domeniul securităţii, atât în Donbas, cât şi în Crimeea.
Evoluţia situaţiei ”nu ar trebui să deranjeze pe nimeni şi nu constituie o ameninţare la adresa nimănui”, a declarat un purtător de cuvnt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea propriilor frontiere, a subliniat el.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov apreciază că majoritatea militarilor ucraineni pare să înţeleagă pericolul unui ”conflict fierbinte” în Donbas.
”Preşedintele rus Vladimir Putin a spus-o nu cu mult timp în urmă, însă această declaraţie este în continuare de actualitate: cei care încearcă să declanşeze un nou război în Donbas vor distruge Ucraina”, a subliniat Lavrov.
NOU ARMISTIŢIU
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia de comasarea unor trupe la frontiera ţării sale, iar Washingtonul a avertixzat împotriva oricărei încercări de ”intimidare” a Ucrainei, relatează AFP.
”O demonstraţie de forţă sub formă de exerciţii militare şi eventuale provocări la frontieră sunt ocupaţia tradiţională a Rusiei”, a denunţat, într-un comunicat Zelenski.
Moscova ”încearcă să creeze o atmosferă ameninţătoare şi să exercite presiuni” asupra Ucrainei, denunţă el.
Zelenski îndeamnă la un nou armistiţiu - pe linia frontului - cu separatiştii proruşi, susţinuţi de Rusia.
În urma unui armistiţiu, în a doua jumătate a lui 2020, ciocniri în Războiul din estul Ucrainei s-au multiplicat începând din ianuarie.
Cele două părţi îşi impută reciproc vina acestei escaladări.
În total 20 de minitari ucraineni au fost ucişi, iar alţi 57 răniţi, de la începutul acestui an, a anunţat joi Zelenski, în contextul în care Kievul a anunţat că în 2020au fost uciţi 50 de militari.
Armata a anunţat joi că un militar ucrainean fost rănit.
Serviciile militare ucrainene de informaţii au acuzat joi Moscova de pregătirea ”intrării” ”forţelor (sale) armate regulate” în teritorii aflate sub controlul separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, ”pe motiv de a proteja” locuitorii - cărora Rusia le-a distribuit sute de mii de paşapoarte ruseşti.
Trupele ruseşti ”ar putea încerca să pătrundă mai adânc în teritoriul ucrainean”, avertizează spionajul militar ucrainean.
”Ruşii sunt pe cale să lucreze la compatibilitatea armatei lor” cu trupe separartiste, acuză, sub protecţia anonimatului, un oficial ucrainean de rang înalt.
”Unităţile lor militare vor fi pregătite să atace începând de la jumătatea lui aprilie”, avertizează el.
Un reprezentant al preşedinţiei ucrainene, Roman Maşoveţ, cerut, într-o reuniune cu reprezentantul NATO în Ucraina, să se organizeze manevre militare şi partule aeriene în vederea unei ”stabilizări a situaţiei în regiune”.
Secretarul american al Apărării Lloyd Austin i-a sunat joi seara pe omologul său Andrii Tara şi pe şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba şi a discutat cu omologul său canadian Marc Garneau.
Şeful Statului Major Interarme american, generalul Mark Miley, a discutat miercuri cu şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov şi cu comandantul forţelor armate ucrainene Ruslan Komceak.
Ruslan Komceak a denunţat marţi ”o ameninţare la adresa securităţii militare” ucrainene şi i-aacuzat pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei de faptul că numără 28.000 de combatanţi şi ”peste 2.000 de instructori şi consilieri militari” ruşi.
Moscova, care acuză Kievul de intensificarea violenţelor în Donbas, a negat mereu că ar avea oameni sau armament pe teren.
Pentagonul a anunţat săptămâna aceasta că forţele americane în Europa au fost plasate în stare de supraveghere consolidată împotriva unei ”crizei iminente potenţiale” şi că Statele Unite au evocat tensiunile din Ucraina cu parteneridin cadrul NATO.
Războiul din Ucraina, soldat cu peste 13.000 de morţi, a început în 2014, după instalarea la putere, la Kiev, a prooccidentalilor, în urma căreia Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...