Conflictele s-au invitat în deschiderea summitului G20 de la Rio de Janeiro, unde Joe Biden a făcut un apel cu privire la Ucraina şi a cerut o încetare a focului în Orientul Mijlociu, iar chinezul Xi Jinping a avertizat cu privire la o serie de ”turbulenţe”, cu câteva săptămâni înaintea revenirii lui Donald Trump la putere, relatează AFP.
Preşedintele brazilian de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, a cărui ţară conduce în acest an forumul celor mai mari economii mondiale, voia să lase conflictele la o parte, pentru a se apleca asupra ”săracilor, invizibilii lumii”. Însă actualitatea şi-a spus cuvântul la Muzeul de Artă Modernă, care găzduieşte summitul pe malul sublimului Golf Rio.
Încă de la primele sesiuni plenare, preşedintele american Joe Biden a încemnat statele membre G20 să susţină ”suveranitatea” Ucrainei.
”Statele Unite susţin puternic suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Toată lumea din jurul acestei mese, după părearea mea, ar trebui să facă la fel”, a declarat el.
Aceste declaraţii capătă o rezonanţă aparte într-un moment strategic, după ce Statele Unite au dat duminică Kievului o undă verde în folosirea rechetelor americane cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei.
Joe Biden a îndemnat totodată G20 ”să crească presiunea asupra Hamas” în vederea unei încetări a focului cu Israelul şi a dat asigurări că ”va continua să acţioneze în favoarea unui acord” înainte de a pleca de la putere.
Preşedintele american în exerciţiu participă la una dintre ultimele sale mari reuniuni internaţionale, înainte de a-i preda cheile Casei Albe lui Donald Trump, adversarul declarat al multilateralismului.
”Lumea intră în prezent într-o nouă perioadă de turbulenţe şi de schimbare”, a avertizat, la rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul britanic Keir Starmer.
Xi Jinping, care apare ca omul puternic al summitului împotriva unui Joe Biden la sfârşit de mandat, are o serie de întâlniri bilaterale de acest fel pe agenda sa.
Preşedintele rus Vladimir Putin, care a lipsit de la celelalte summituri, va fi marele absent şi la Rio.
ARGENTINA
Vor reuşi, oare, liderii G20 să-şi depăşească divergenţele şi să se înţeleagă asupra unei ”Declaraţii finale” şi care va foncţinutul acesteia?
”Pentru Brazilia şi alte ţări, textul este deja închis, însă unele ţăări vor să redeschidă anumite puncte cu privire la războaie şi (lupta împotriva modificărilor) climatice”, declară luni AFP o sursă de la Ministerul brazilian de Externe, fără să spună mai mult.
”Discuţiile despre Ucraina şi O.Mijlociu (...) sunt cele mai dificile. Vom vedea până unde vom ajunge în comunicat, va fi o provocare”, a recunoscut înaintea G20 o sursă guvernamentală germană.
Membrii G20 - 19 ţări, Uniunea Europeană (UE) şi Uniunea Africană (UA) - care reprezintă 85% din PIB-ul mondial şi 80% dintre emisiile de gaze cu efect de seră, sunt urmăriţi cu atenţie şi în privinţa luptei împotriva modificărilor cliamatice.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a îndemnat duminică pe liderii G20 să-şi asume ”leadershipul” şi să facă ”compromisuri” pentru a debloca negocierile care bat pasul pe loc de peste o săptămâna la COP29, Conferinţa ONU privind lupta împotriva încălzirii globale, la Baku.
Altă incertitudine este atitudinea pe care o va adopta preşedintele argentinian Javier Milei, un ultraliberal şi climatosceptic.
Buenos Aires a ridicat obiecţii şi nu va semna ”neapărat” textul, declara AFP duminică seara şeful delegaţeii argentiniene Federico Pinedo, fără să intre în detalii. Însă sursa diplomatică braziliană citată mai sus minimalizează opoziţia argentiniană.
Argentina s-a făcut remarcată luni prin faptul că este singurul stat membru G20 care nu apare pe o listă cu 81 de ţări ale Alianţei Mondiale împortriva Foametei şi Sărăciei, lansată de către Lula.
Această coaliţie vrea să unească eforturi în vederea degajării mijloacelor financiare sau replicării iniţiativelor care funţcionează pe plan local.
Argentina s-a răzgândit câteva ore mai tîrziu şi a aderat la Alianţă, potrivit unei surse guvernamentale braziliene.
Relaţiile lui Milei cu Lula sunt execrabile. O strângere de mână glacială dinainte de summit a arătat în mod frapant acest lucru.
Lula face astfel presiuni în favoarea unei taxări a celor mai bogaţi.
Miniştrii de Finanţe ai G20 s-au angajat să ”coopereze” în acest subiect atât la Rio, în iulie, cât şi la Washington, în octombrie.
FRAGMENTARE
Umbra lui Donald Trump, care revine la Casa Albă în ianuarie, urmează să planeze aspra reuniunii de la Rio.
Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden i-a transmis succesorului său un mesaj în favoarea protecţiei mediului, duminică, într-o vizită în Amazonia braziliană.
Din inima pădurii tropicale, la Manaus, el şi-a apărat bilanţul în domeniul luptei împotriva încălzirii globale, în opinia sa o ”ameninţare existenţială” la adresa omenirii.
Întoarcerea la putere a republicanului, un susţinător al energiilor fosile şi un inamic al multilateralismului, alimentează temeri cu privire la o slăbire a ambiţiilor mondiale ale luptei împotriva modificărilor cliamtice şi la o fragmentare internţaională şi mai mare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.