Ţările în curs de dezvoltare şi nu naţiunile occidentale găzduiesc cea mai mare parte din cei 70 de milioane de refugiaţi la nivel global, a informat ONU miercuri, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jumătate dintre refugiaţi sunt copii, iar numărul total al refugiaţilor a fost la cel mai înalt nivel în 2018 în aproape 70 de ani, informează ONU în raportul său anual Global Trends.

Însă numărul refugiaţilor la nivel global – compus din 25,9 milioane de refugiaţi, 41,3 milioane de oameni mutaţi din locuinţele lor dar tot în ţara de origine şi 3,5 milioane de azilanţi – este unul „moderat”, este precizat în raport.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Numărul este considerat „moderat” deoarece nu include cei patru milioane de venezueleni care au părăsit ţara începând cu 2015 pentru că ei nu au nevoie de vize sau să depună cereri de azil în majoritatea ţărilor în care au fugit. Dacă această tendinţă continuă, până la sfârşitul lui 2019 numărul venezuelenilor care au părăsit ţara va ajunge la cinci milioane.

„Cu siguranţă dacă situaţia din Venezuela nu va fi rezolvată cu un acord politic, vom vedea o continuare a acestui exod”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, la o conferinţă de presă.

„Când spunem că în Europa are loc o criză a refugiaţilor sau în SUA şi Australia, nu este adevărat. Majoritatea refugiaţilor se află de fapt în ţara vecină cu cea din care au fugit iar acest lucru înseamnă din păcate ţări sărace sau cu venit mediu”, a precizat Grandi.

„Acolo este criza, acolo trebuie să ne concentrăm”, a adăugat el.

Peste două treimi din refugiaţi provin din cinci ţări: Siria, Afganistan, Sudanul de Sud, Myanmar şi Somalia, conform raportului.

Preşedintele american Donald Trump a transformat reducerea numărului de imigranţi ilegali de la graniţa cu Mexicul într-una dintre promisiunile sale cheie.

Refugiaţii din America Centrală care fug de persecuţie şi violenţe în Guatemala, Honduras şi El Salvador au dreptul să ceară azil, consideră Grandi.

Statele Unite ar trebui să le ofere acestor oameni un proces corect şi să nu separe copiii de părinţi, a precizat Grandi, adăugând că agenţia sa a fost dispusă să ajute autorităţile americane să gestioneze această situaţie dificilă.

Primind 254.000 de cereri de azil în 2018, Statele Unite sunt ţara cu cele mai multe astfel de cereri, conform raportului.

Însă Grandi a informat că Statele Unite au 800.000 de cazuri nerezolvate şi că agenţia sa ajută şi Mexicul să îşi îmbunătăţească capacitatea de a gestiona refugiaţii.

După ce a fost întrebat dacă politicile lui Trump au îngreunat sarcina ONU el a afirmat: „Nu este vorba doar de Statele Unite, în Europa şi Australia este la fel”.

În Europa, problema a fost politizată iar guvernele au devenit „îngrozite” de ideea de a se angaja să primească oameni salvaţi de pe mare după ce au fugit din Libia sau alte zone de conflict, a informat Grandi.

„Aşa că fac apel să oprim această agitaţie electorală, în contextul în care am trecut de alegerile europarlamentare. Numărul celor care ajung în Europa este rezonabil”, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.